ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava svetkovine Naviještenja Gospodinova ili Blagovijesti

Proslava svetkovine Navještenja Gospodinova - Blagovijesti u crkvi Majke Božje u Poljicima.

U ponedjeljak, 25. ov. mj. u 11 sati u crkvi Majke Božje u Poljicima župnik T. Šporčić zajedno s okupljenim vjernicimna slavio je blagdansku Sv. Misu. U 18 sati Sv. Misu u župnoj crkvi s okupljenim vjernicima slavio je vlč. Jure Ladišić, a Župnik je bio na slavlju u katedralnoj i župnoj crkvi Gospodinova navještenja u Gospiću.

U ovoj crkvi na Poljicima redovito su sv. Mise povodom Marijanskih blagdana. Tako je ovdje sv. Misa na Bezgrešno začeće Bl. DJ. Marije 8. prosinca, na blagdan Gospodinova prikazanja ili Svijećnicu, 2. veljače; na svetkovinu Naviještenja Gospodinova ili Blagovijesti 25. ožujka; na svetkovinu Velike Gospe ili Uznesenja Bl., Dj. Marije i na Malu Gospu - Blagdan rođenja Bl. Dj Marije. Najveći broj vjernika okupi se na Veliku Gospu. Bilo bi dobro kad bi taj dan bila i dopodnevna Sv. Misa. Ali radi velikog hodočaašća taj dan na Krasno. Ostavljamo misu u Poljicima samo za kasnije poslije podnevne sati. Blagovijest je drugi blagdan koji je redovito najposjećeniji. Teškoća je u tome što je to radni dan te svi oni koji su zaposleni samim time su onemogućeni za misu.

Na Blagovijest je ovaj put je Župnik homiliji među ostalim rekao: Današnjim blagdanom slavimo Božji dolazak k čovjeku kojim započinje za čovjeka novi život (Nova doba). Krist je svojim utjelovljenjem, uzimanjem ljudske naravi u okvir svoje božanske osobnosti trajno ostao vezan s nama postavvši naš suputnik na putu života. Tu prisutnost doživljavamo iznad svega u našim vjerničkim bogoslužnim susretima, jer nam ju je on označio riječima" Gdje su dvojica ili trojica okupljena u moje ime, tu sam ja među njima" Zato na tim susretima slušamo ga u svetim otajstvima bogoslužja kojima je On prvi i glavni slavitelj. A najkonkretnije ga susrećemo u svetoj euharistiji, gdje ga fizički dotičemo u sakramentu njegova tijela i krvi. Tako nas on prati cijeli naš život. Te se prisutnosti spominjemo u lijepom običaju trostruke dnevne molitve "Anđeo Gospodnji..." u kojoj se na riječi iz Ivanova evanđelja "I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama" prigibanjem koljena ili udaranjem u prsa klanjamo trajno prisutnom utjelovljenom Sinu Božjemu, vođi i sudioniku naše ljudske povijesti. Sjetimo se zato pri svakom susretu s Kristom njegove najave: "Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju" On je tu da i nas predvodi u vršenju Božje volje u cijelom našem ljudskom i kršćanskom životu.

Brojač posjete:
223448
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016