Proslava nedjelje muke Gospodnje - Cvjetnice u župi Otočac i Dabar

Jučer, 14. ov. mj. - nedjelja slavila se Cvjetnica po čitavoj Katoličkoj crkvi. Svačano smo je i mi proslavili sa Sv. Misama u Otočcu u 9,11 i 18,30 te u Dabru u 14,30 sati.

Na svmim misama sudjelovalo je znatno više vjernika nego li drugih nedjelja. Cvjetnica spada u one nedjelje kad se na svoj način pokrenu i mnogi koji rijetko dolaze. Vjerujemo da je to što je Cvjetnica početak Velikog i Svetog tjedna. Ali vjerojatno i radi blagoslova grančica i procesije. Posebnost bogoslužja Cvjetnice jest čitanje ili pjevanje muke Gospodina našega Isusa Krista. Tekst muke Gospodnje na Misi u 9 sati uz župnika i vjeroučitelja Daria Košćak čitali su članovi Dječjeg zbora "Anđeli", a u 11 sati to su činili ovogodišnji kandidati za Sv. Potvrdu- učenici VIII. razreda.  Evanđelistu je čitao prof. Ivan Gomerčić te u 18,30 tekst muke čitali su članovi zbora "Trinitas", evanđelistu je čitala Mateja Posavi.  Na svim misama vrlo dobro su služili ministranti, a veći broj ih je bilo u 11 sati.

Župnik je u homilijama tumačio opis muke Isusove kako je to napisao Sv. Luka. Sv. Luka čitavi svoj opis muke stavlja u kontekst Isusove proslave. On Isusov put prema Jeruzalemu postavlja već kao put prema proslavi - prema uznesenju (Uzašašću) Te kaže: "Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu..." Zanosno klicanje naroda koji ga je dočekao na ulazu u sveti grad odaje da je masa u Isusu u tom času vidjela očekivanoga Mesiju, te mu je klicala. No, Isus se već i kod tog ulaska u Jeruzalem predstavlja kao Mesija u drugačijem svjetlu nego li ga masa očekuje. On jaši na magaretu. On je taj koji je došao služiti. Ne dolazi kao vladar u ono vrijeme (na konjici). Isus se predstavlja kao Sluga Jahvin (prorok Izaija) te ća masa brzo od "Hosana" prijeći na "Raspni ga, raspni". Pa i apostoli će se poistovjetiti s masom. Jedan će ga izdati, drugi zatajiti, svi razbježati. I oni još nisu shvatili da Mesija neće biti vladar nego sluga. Da treba s njim piti čašu i prolijevati svoju krv, treba se dati za druge. Isus prema Lukinom prikazu muke vrlo dobro naglašava Isusa kao navjestitelja Božjeg milosrđa. On liječi odsječeno uho sluge velikog svećenika, na svomne križnom putu tješi jeruzalemske žene, on moli s križa za one koji su ga razapeli: "Oče oprosti im jer neznaju što čine" On obećava raj razbojniku s desne strane. On ističe Pilata koji Isusa proglašava nevinim, on navodi satnika koji u Isusovoj smrti prepoznaje pravednika. "Zaista ovaj čovjek bijaše pravednik". Isus je nevin žrtvovan za grješnike. Isus kao takav može zadovoljti za sve grijehe. Na kraju sv. Misa župnik je svima zahvalio na pažljvosti i pobožnosti, svima koji su uzeli dijela u procesiji, u čitanju, pjevanju, posluživanju na različite načine. Zaista možemo reći Cvjetnica se na jučerašnju nedjelju mogla lijepo doživjeti. Hvala Bogu! Hvala svima!

Brojač posjete:
215616
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016