ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
U Otočcu Svetkovina Duhova i svečanost Prve pričesti

U nedjelju, 9. lipnja 2019. u župi Presvetog Trojstva u Otočcu svečano smo prosavili svetkovinu Duhova. Tome je doprinijela i svečanost Prve Pričesti. Prva Sv. Misa bila je u 9 sati na koju smo ovaj put posebno pozvali kanndidate ovogodišnje Krizme umjesto da dođu u 11 sati kako je to redovito drugih nedjelja. Svi su krizmanici sudjelovali. Njima smo podijeli pismeni program koji je predviđen u ovom tjednu kao bližoj pripremi za svečanost krizme. Crkva je bila dobro popunjena. U homiliji je Župnik naglasio veličinu i značenje svetkovine Duhova. Prvopričesnici su se spremali vjeronaukom u školi ali posebno s redovitim sv. Misama nedjeljom, a zadnja dva tjedna dolazili su svakodnevno Većina njih sudjelovalo je i na molitvi krunice i na Sv. misi. U tijeku pripreme nastojalo se je sve predvidjeti i dobro izvježbati. Na svetim misama pjevali su liturgijske pjesme pod vodstvom č.s. Ljubomire a kratkim homilijama Župnik se nastojao redovito obratiti prvopričesnicima s određenim temama. Prošli petak ispovijedi su pristupili roditelji i krsni kumovi te ponešto i drugih ukućana i rodbine. Župa posjeduje prvopričesničke haljinice pa su roditelji bez brige za prvopričesničko ruho. Prvopričesnici su se ispovijedali u subotu. Kako roditelje tako i prvopričesnike za ispovijed ih je pripremao Župnik. U kratkim napomenama ta priprema je ovaj put bila posebno dobro došla.

U nedjelju po završetku prve Sv. Mise u 10 sati su prvopričesnici počeli dolaziti u svečanim svojim haljinicama, a dobre mame koje nisu uspjele još prije donašale su kolače za počašćenje nakon svečanosti. Svečana procesija iz župnog dvorišta preko parka do glavnog ulaza u crkvu krenula je 5 minuta prije 11 sati. Uz svečanu zvonjavu zvona i fotografiranje, te uz pratnju roditelja prvopričesnici su ulazili u crkvu, a pred oltarom su svi pokleknuli i klečeći molil: Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo te ... Članica ŽPV-a učiteljica Mateja Posavi najavljivala je pojedine točke u tijeku čitavog programa. Na početku Sv. Mise župnik je kratko sve pozdravio a nakon njega prvopričesnike je pozdravila u ime roditelja gđa Ivanka Bakarić i privopričesnica Ivana Klasan u njihovo ime. Prvo čitanje je čitala gđa Marica Rudelić, pripjevni psalam su pjevale prvopričesnice Elizabeta Marković i Tena Bakarić, a drugo čitanje čitala je gđa Nikolina Šporčić. U homiliji Župnik se je prvenstveno osvrnuo na svetkovinu Duhova i evanđelje koje je predviđeno da se danas čita. Isus dolazi svojim apostolima uvečer istoga, prvoga dana tj. na Dan uskrsnuća dok su apostoli od straha od Židova bili zatvorili vrata. To zatvaranje vrata ima mnogo šire značenje od samo fizičkog zatvartanja vrata. Apostli su bili zatvoreni u sebe, strah ih je bilo ne samo od Židova nego možda i od samoga Isusa. Kako se s njime sada suočiti pa oni su se razježbali u vrijeme njegove muke, Petar ga zataio, Juda je otišao u smrt. Grijeh ga je na to natjerao. Isus dolazi i kaže "Mir vama" - oprašta im grijehe - daje im vlast da i oni opraštaju grijehe. Homiliju je zaključio s pozivom roditeljima a posebno prvopričesnicima da obnove svoje krsne zavjete koje su umjesto njih dali njihovi roditelji kad su ih donijeli na krštenje.

Kao uvod u ovaj dio bogoslužja recitaciju "Majko upali svijeću" recitirao je Maks Anton Božičević, a svijeću je palila njegova mama gđa Elizabeta Božičević. Djeca su gromoglasno odgovrala na župnikova pitanja, zaključili smo ovaj dio s pjesmom "Naša srca vatrom gore". Ona je osbiti pečat dala čitavom dijelu, a župnik je sve blagoslovio škropeći ih vodom i podsjećajuć ih na Sveto krštenje. Molitvu vjernika čitali su: Dominik Bešanić, Kristina Jurković, Borna Burušić, Klara Kostelac i Gabriel Šporčić. Slijedio je II. dio Sv. Mise - prikazanje. Prikazne darove nosili su: Vito Ostović, Ivan Kranjčević, David Mudrovčić, Vito Fajdetić Dovođa, Ivan Lončar. U Misi smo uzeli II. kanon koji se moli u misi s djecom. Pred samu Sv. Pričest bila je recitacija koju su recitirale Mia Kostelac i Aneta Francetić, a poslije pričesti kao zavhvalu Isusu recitirale su Jelana Furlan i Sara Mesić. A svi prvopričesnici zajedno u tom vidu pjavali su: Daj nam svima Duha svog. Zajedničko fotografiranje je uviejk neizostavno, te zatim podjeljivanje Uspomena na prvu pričest i dijenje svakom prvopričesniku "Moj prvi molitvenik." Većina je još ostala u crkvi za grupno obiteljsko i rodbinsko ili pojedinačno fotografiranje, a vani pred crkvom bilo je obilato kolača i napitaka kojima su se mogli počastiti prvopričesnici ali i drugi. Večernja Sv. Misa danas je bila dobro posjećena. Homilija je bila prilagođena okupljenim vjernicima.

Brojač posjete:
2575019
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016