ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti U Otočcu

Na spomendan Gospe snježne u Otočcu, 5. kolovoza počela se sa Sv. Misom u 8,30 sati. Misu je predvodio mons. T. Šporčić, župnik i dekan otočkim a suslavili su vlč. Andrija Kekić, župnik sinački i vlč. Jure Ladišić, duhovnih slabovidnih. Pjevanje je s grupom malih pjevača predvodila gđa Gabrijela Degoricija. Čitanje s pripjevnim psalmom čitala je vjeroučenica Magdalena Marković, a molitvu vjernika gđa Marica Rudelić.

Na Sv. Misi osim gradonačelnika dr. Stjepana Kostelca prisustvovalo je više predstavnika vojnih - braniteljskih i civilnih institucija, te redovitih vjernika otočke župe. U homiliji Župnik je prije svega govorio o današnjem spomendanu tj. o Posveti Bazilike Majke Božje Velike kojeg imenujemo i s nazivom Gospe Snježne. Jer bazilika Majke Božje Velike u Rimu, prema kršćanskoj predaji izgrađena je na rimskom brežuljku Eskvilinu u noći od 4. na 5. kolovoza kad je pao snijeg. A izgradio ju je car Liberije uz pomoć rimskog plemića koji je u snu imao viđenje kao i sam Papa: da se izgradi crkva u čast Majke Božje na mjestu gdje padne snijeg. A to je bilo nedugo nakon održanog Sabora u Efezu 431. god. na kojem je Bl. Djevica Marija svečano proglašena Majkom Božjom /theotokos/. U daljnjem izlaganju župnik je istaknuo Bl. Dj. Mariju koja je prije svega slušala Riječ Božju. Bila je Djevica koja sluša. A onda je bila ona koja Gospodina hvali, a koja je i postala majka samoga Sina Božjega - Bogorodica. Crkva također treba biti ta koja sluša Riječ Božju. Ona jedino tako može onda i biti ta koja Gospodina hvali i koja mu zahvaljuje za sva dobra pa onda i za dobra naše slobode i domovine. Marija je bila i odgojiteljica kao čovjeka i samoga Sina Božjega. Crkva sa svim domoljubnim narodom treba odgajati mlade u temeljnim ljudskim i kršćanskim vrednotama. Treba odgajati i mlade da znaju biti zahvalni Bogu za sva dobra a danas trebamo naglasiti za dobro i blagodat slobodne domokratske Republike Hrvatske. Za slobodu življenja i svjedočenja svoje vjere.

Poslije Sv. Mise svi prisutni u župnoj crkvi zajedno s drugima koji su se pridružili samo kod spomenika braniteljima gdje je bilo polaganje vijenaca, odavanje počasti pokojnim braniteljima. Na kraju Župnik je u pratnji vlč. Jure Ladišića i ministranta Emanuela Markovića predvodio službu Odrešenja za pokojne branitelje. U molitvi je većina glasno sudjelovala.

Brojač posjete:
2574810
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016