ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bdijenje uoči Velike Gospe na Krasnu

KRASNO - Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem u 18,00 sati, a poslije je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo više desetaka svećenika.

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki, a aktivo sudjelovanje u čitanjima imali su vjernici iz Otočkog dekanata.

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ, djeca i muški svijet, kip Majke Božje Krasnarske nosile su četiri djevojke iz Krasna.

Koncelebriranu misu uočnicu u 20,00 sati predvodio je don Goran Antunović  s vlč.dr.Richardom Pavlić i mons.mr.Tomislavom Šporčićem, u koncelebraciji je bilo 15 svećenika, đakon, bogoslov, sjemeništarac  a na prezbiteriju je sjedio na posebnom mjestu i nadbiskup dr.Ivan Devčić.

„ Ovdje smo se okupili da slavimo Boga, i mi smo ovdje ne da mislimo o našim problemima, o našim križevima, o našim bolovima, o našim patnjama nego smo ovdje da slavimo Boga. Pravi kršćanin je ona koji je radostan koji zna slaviti unatoč svim problemima i poteškoćama i ne smijemo si danas izgubiti iz srca iz naše duše tu radost, ne smijemo biti potišteni , ne smijemo biti žalosni trebamo biti radosni. Istina je da imamo križeva, istina je da nas pritišću, ali nije smisao našega života i Bog nas nije poslao na ovu zemlju da mi plačemo na svojim križevima, da mi tugujemo da budemo žalosni nego da budemo radosni , da Boga slavimo jer slavlje i radost je jedan instrument kako još bolje nositi svoj križ . Često smo danas došli u takvo stanje da se čudimo onim ljudima koji su veseli , da se čudimo onim ljudima koji su radosni, da se čudimo onima koji se smiju koji su veseli mi kažemo što im je, zašto je on tako radostan. Gdje mi gubimo tu radost, došli smo u stanje da ne znamo ni slaviti sa srcem i sa dušom, slavimo i onda nam to slavlje brzo izlapi jer ne slavimo sa srcem . Euharistija nije ništa drugo nego slavlje, ovdje smo da otkrijemo ljepotu ove euharistije i radosti koju ta euharistija pruža svima nama. Moramo biti kršćani koji se slaviti Boga svaki dan, u svakodnevnom životu a to možemo, možemo i kroz molitvu, moramo biti prijatelj drugima, milosrdan to su karakteristike kršćanina a tko nam je uzor u tome nego Majka Božja ona je rekla da Bože ja tebe želim slaviti, koju je to milost Marija dobila od Boga, da tijelo da Bogu da se On utjelovi da dođe ovdje na svijet: Bog joj je dao milost da živi bez grijeha i dao joj milost da je uznese na nebo, dakle ona nam je uzor i primjer kakav bi trebao biti naš kršćanski život, život bez grijeha i u Božjom milosti. Kršćanin je pozvan biti s Bogom da se Bog utjelovi u našim životima, ad mi u drugima vidimo Boga,  ne konkurenciju, koliko puta gledamo druge kao opasnost , nekakav strah se stvara u nama a Marija nam je uzor i primjer da mi budemo Boga puni, svaki put kad se ispovjedimo mi smo puni milosti , mi smo bez grijeha, kako je lijepo biti pun milosti – kazao je don Goran.

Koliko puta mi u životu imamo neke darove, a nismo ih zaslužili a na nama je da taj dar ne zakopamo nego da ga iskoristimo, da ga poduplamo, da učinimo od tog dara dva i više, a to možemo ako smo puni milosti. Kažu mnogi da čovjek ne može sagriješiti koliko mu Bog može oprostiti, jer Bog je toliko strpljiv i on toliko čeka da se samo malo okrenemo prema njemu, samo malo da usmjerimo svoj pogled prema onomu koji nas je stvorio.  Bog nas čeka, on je tu, ne smijemo se igrati s Bogom, kršćanin ne smije biti bolji od drugih samo drugačiji a to drugačije je da slušamo Božju riječ i da slijedimo Boga, da slijedimo Isusa Krista, da idemo njegovim putem. Mi znamo tko je bolji, bolji je onaj koji je na prvom mjestu svi drugi su slabiji i lošiji , a mi smo oni koji smo drugačiji i koji s tim želimo druge osvojiti , želimo im pokazati Boga, želimo im pokazati našeg stvoritelja koji nam je dao sve ove milosti, pokušajmo danas Boga moliti i za dar radosti da možemo biti radosni iz srca iz duše, najgora stvar na ovom svijetu je vidjeti tužnog čovjeka, žalosnog a nema razloga za to: Molimo večeras Boga da nam udjeli dar radosti svaki dan – zaključio je don Goran.

Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom Ivana Prpića a za orguljama bila je č.s.Cecilija Pleša.

Nakon Sv.Mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru u Svetištu, a klanjanje je predvodio preč.mr. Marinko Miličević – generalni vikar biskupije.

Sinoć u Krasnu  okupilo se više stotina vjernika koji su došli iz Otočkog, Senjskog i Gospićkog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara, vjernici is Plaškog, SJP Ajkule iz Rijeke i mnogi drugi.

 

Brojač posjete:
30423
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016