ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Velike Gospe na Poljicima

Proslava Velike Gospe na Poljicima (Otočac)

Na svetkovinu Velike Gospe, 15. ov. mj. u 18 sati u crkvi Majke Božje na Poljicima župljani Otočca i okolice proslavili su ovu svetkovinu, kako je to uobičajno u kasnijim posljepodnevnim satima. Ovo je svetkovina u kojoj se vjernici najviše od svih drugih marijanskih blagdana okupljaju na slavlja. Nakon što su mnogi sudjelovali na slavlju Velike Gospe na Krasnu drugi koji to nisu mogli u velikom broju dolaze u Poljice. Prije početka svečane Mise bila je prigoda za sv. ispovijed, a ispovijedali su vlč. Andrija Kekić, župnik sinački i vlč. Jure Ladišić. Ujedno se je molila krunica Bl. Dj. Marije. Sv. Misu je predvodio župnik mons. Tomislav Šporčić uz suslavlje vlč. gg. Kekića i Ladišića. A pjevanje je predvodila č.s. Ljubomira Lešić.

Župnik je u homiliji je isataknuo poruke ove svetkovine. Pošao je od činjenice koja je razlog današanje svetkovine. Naime, Marija je ušla u Nebo sa svojim tijelom, u kojemu je sačuvan sav sjaj njezine duše ispunjenom ljepotom, ispunjene Bogom. Potrebno je istaknuti da je Marija živjela razne presudne trenutke svoga izvanrednog života tako da je i njezino tijelo sudjelovalo u velikom poslanju na koje ju je Bog pozvao. A drugačije ne može ni biti, zato što sve naše odluke, a i one najtajnije, uvijek imaju odraz na našem tijelu. Stoga Crkva u pokladu svoje vjere čuva veličanstvenu novost, naime, da je Marija na kraju svoga zemaljskog života bila uznesena na Nebo dušom i tijelom. Ništa se logičnije nije moglo dogoditi nego što se i dogodilo. Blagoslovljen budi Bog ove divne i dosljedne povijesti ljubavi! Nakon misnog blagoslova župnik je povzao vjernike da obiđu oltar prema starom običaju da se pri crkvenim hodočašćima obilaze oltari. I to je glavnina prisutnih i učinila, a jedan dio njih učinio je to i prije Sv . Mise.

U Oglasima Župnik je nagalsio da bi sljedeći put u ovoj crkvi trebala biti Sv. Misa na blagdana male Gospe, 8. rujna. No, ove godine taj blagdan se poklapa s nedjeljom. Pa je pitanje kako ćemo napraviti raspored Sv. Misa. Vjerojatno ćemo učiniti tako da jednu prijepodnevnu misu (u 11 sati) imamo u Poljicima, a u 9 i 18,30 u župnoj crkvi. Taj dan je obično i blagoslov malene djece. Tako bi učinili i ove godine. Blagoslov malene djece u svakom slučaju imali bi smo na večernjoj Sv. Misi u župnoj crkvi. A jednu prijepodnevnu misu (u 11 sati) imali bi u Poljicima.

 

 

Brojač posjete:
31933
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016