ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana je 23. rujna redovita jesenska sjednica Prezbiterskoga vijeća

Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio vijećnike, a posebno dvojicu novih članova koji su pridruženi Vijeću nakon personalnih promjena u kolovozu – vlč. Antu Luketića, iz Ogulinskog dekanata, i vlč. Dinu Rupčića, iz Udbinskog dekanata.

Na početku radnoga dijela kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s proljetne sjednice, a potom je biskup Križić dao pregled stanja u biskupiji, poglavito glede stanja klera i svećeničkih kandidata, istaknuvši događaj jednoga svećeničkog ređenja i ređenja trojice đakona uoči došašća. Izvijestio je u kojoj su fazi neki planirani građevinski pothvati – izgradnja Svećeničkog doma i samostana karmelićanki u Gospiću te kapele u Srbu, kao i sanacija dijela Svetišta na Udbini. Biskup je posvijestio važnost rada s ministrantima te naglasio potrebu poticanja vjernika na čitanje katoličkog tiska, nakon čega je raspravljano o biskupijskom korizmenom hodočašću. Odlučeno je da se hodočasti u Senj 28. ožujka 2020. (uoči pete korizmene nedjelje), a prihvaćen je i biskupov prijedlog za hodočašće u Oštarije 2021., kada je 500. obljetnica rušenja tamošnje Gospine crkve.

Generalni vikar mons. Marinko Miličević predstavio je program hodočašća u Rim u veljači sljedeće godine u povodu dvadesete obljetnice osnutka Gospićko-senjske biskupije, a potom je dao pregled pastoralnog plana (kalendara) za novu godinu 2019./20., koja je proglašena Godinom mladih. Među važnijim događajima istaknuo je euharistijsko slavlje u katedrali na Blagovijest, 25. ožujka 2020., koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i kojim će se na biskupijskoj razini obilježiti 20 godina uspostave Biskupije. Kancelar Grgurić i predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj izvijestili su o radu i planovima biskupijskih ureda kojima su na čelu.

Zatim su dali izvješća i iznijeli planove za iduću godinu voditelji pojedinih povjerenstava: povjerenstva za pastoral mladeži i za susrete pjevačkih zborova preč. Josip Šimatović, za duhovna zvanja mons. Miličević, za ministrante preč. Grgurić, za župna pastoralna vijeća i za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić, te za pastoral Roma novi povjerenik vlč. Josip Tomljanović, a za medije (umjesto odsutnog mons. Mile Pecića) pregled događaja dao je vlč. Stanko Smiljanić. U osvrtu na neke teme istaknuta je važnost animacije mladih za Susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju 2020. u Zagrebu te potreba da se poboljša koordinacija biskupijskih medijskih djelatnika s medijskim kućama s kojima surađuju. Biskup je također naglasio važnost duhovnih vježbi za svećenike te predložio da voditelji svih povjerenstava oforme malo suradničko tijelo, kako bi njihov rad bio što učinkovitiji te kako bi do proljetne sjednice Vijeća, radi lakšeg formiranja pastoralnoga kalendara, svi imali gotove planove i programe za pastoralnu godinu 2020./21.

(IKA)

Brojač posjete:
32007
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016