ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Rasprava na Župnom pastoralnom vijeću župe Otočac
U srijedu, 9. listopada 2019. u župnom stanu Otočac održana je sjednica Župnog pastoralnog vijeća  Otočac.
Sjednicu je sazvao i njome predsjedao župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić. Sjednci su prisustvovali vjećnici: Ivan Gomerčić, Nikola Dasović, Mario Kostelac, Josip Jerbić, Ivan Bižanović, Kate Bićanić, Mateja Posavi, Tina Košćak, Manja Kostelac Gomerčić, č.s. Ljubomira Lešić, Petra Lokas Orešković i Valerija Dasović.
Ispričali su se radi nepredviđenih spriječenosti: Hrvoje Šporčić, Luce Bukovac, Ivan Vidmar, Nikola Grčević i Ankica Žužić. 
U prvoj točki Žunik je iznio sve glavnije događaje koji su se u župi zbivali od početka, od lipnja do listopada o.g. za koje je trebalo biti prisutan i na svoj način u njima sudjelovati.
Posebno je istaknuo veći broj hodočasnika i turista koji prolazeći kroz Otočac u njemu se zaustave te pogledaju  Crkvu, a dobar dio hodočasnika u našoj crkvi imaju Sv. Misu i duhovni program. 
Povodom početka nove školske godine naši vjeroučenici djelomično i sa svojim učiteljima - profesorima sudjelovali su na bogoslužju. Vrlo dobro je bila posjećena i lijepo 
proslavljena Katehetkso-vjeronaučna nedjelja, 22. rujna o.g. Roditelji svih vjeroučenika predali su svoje molbe i tako upisali svoju djecu za župne kateheze i susrete. Veći dio vjeroučenika pristupio je na sv. ispovijed. To je već ovisno o obitelji koliko je ona prisutna i obuvažavanju u obitelji. Ovaj put su i učenici Srednje škole bili brojniji i više aktivni u samom bogoslužju. Nakon jednoga i drugog bogoslužja učitelji i profesori došli su na kratko počašćenje u župnu dvoranu. 
Ovogodišnji blagdan Sv. Mihovila koji se posebno proslavlja u župi Dabar bio je svečaniji  uz sudjelovanje  više vjernika. Bila je nedjelja pa su vjernici mogli laše doći, a uza to bilo je sunčano i pogodno vrijeme. Propovijedao je preč. Zvonimir Baurina, župnik Poljica na otoku Krku. Ručak je svečano pripremila gđa Katarina Šebalj sa svojom obitelji. To ona čini veće godinama.
 
Bogoslužje sprovoda 
U daljenjem razgovoru bilo je riječi o obavljanju sprovoda kojih je uvijek više nego li krštenja, a ove godine na posebni način ih je puno. Kod obavljanja sprovoda svećenik nije pozvan samo da kratko održi nekakvu ceremoniju, i što kraće to bolje. Svećenik ne ide na sprovod samo da bude u ulozi nekakve "parade", jer bi tobož bilo ružno da ga ne bude. Svećenik ide s toga da predvodi molitvu, ali i da navješćuje RIječ Božju. Zato se redovito čita i tumači tekst Sv. Pisma koji se nastoji izabrati ovisno o događaju i  činjenici smrti. Govori se o kršćanskoj nadi i tajni uskrsnuća. O vjeri u Krista koji je za nas umro i uskrsnuo. Kršćani ne pristupaju smrti kao oni koji ne vjeruju. Sv. Pavao nas poziva  da ne tugujemo kao oni koji nemaju nade. I mrtvačnice gdje se obavlja orpoštaj i molitva za pokojne trebaju biti tome prilagođene i uređene. Mrtvačnica nije privatn objekt. Ona bi se trebala uređivati uz mogućnost primjedbi svih građana. Uz mrtvačinicu u svakom slučaju potrebno je urediti razglas, prostoju koja služi za "sakristiju" gdje se odlažu i drži potrebno bogoslužno ruho, blagoslovljena voda i drugo. 
Župa je ovih dana uputila molbu Ministarstvu kulture - Regionalani zavod u Gospiću molbu za pomoć u sufinanciranju uređenja kapelice Sv. Josipa na groblju u Gornjoj Dubravi. Za koju je biskupija Gospićko - senjska izdala dozvolu da se u njoj može urediti kripta gdje bi se sahranili posmrtni ostaci svih župnika pokopanih na otočkom groblju, a neke koji su i izvan Otočca prenijeli bi u ovu kapelicu. Jasno je da bi to ostala i stalna mogućnost ukopa otočkih župnika. Tako bi ta kapelica zadobila onu svrhu za koju ju je gradio i župnik i zač. kanonik preč. Juraj Ibel 1908. godine s namjrom da tu bude i njegov grob i tu se nalazi. S navedenom namjerom samo se nastavlja ona svrha za koju je građena i to s još većim naglaskom. Šteta da se to nije prije učinilo.
 
Aktivno sudjelovanje na svakom bogoslužju
 
Vjernici su pozvani da sudjeluju na bogoslužjima pažljivo i aktivno. Previše je onih koji na misi samo pasivno promatraju i čekaju kad će to završiti. Jasno da je takvima u crkvi sve dugo. 
Sigurno da oni koji rijetko, samo prigodno dođu na bogoslužje nisu sigurni, nisu naučili kako odgovarati, još manje kako pjevati. A i ono što znaju s nekakvim strahom ili sramom to drže samo za sebe. Po mogućnosti ostaju pri dnu crkve ili što dalje. Tako prakticiraju, tako uče svoju djecu. Vidimo kako je drugačije na bogoslužju tamo gdje ljudi sudjeluju. 
Na kraju govorili smo o medijima. Posebno o pripremama novog broja našega "Vrila". A sve pozivamo da češće ako ne redovito uzimaju Katolički tisak, prate drugim dosuptnim sredstvima sve što se događa u crkvi, kako se slavi Gospodina, kako možemo živjeti zajedništovo vjere u župnim zajednicama, u obiteljima, u raznim - prigodnim slavljima u kojima vjernički dio ima svoje mjesto, da to ne bude samo nekakva formalnost, da bude više programa. 


T.Š.

Brojač posjete:
2653685
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016