ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
III. adventska nedjelja - Sv. Mise i svečanost paljenja adventske svijeće

Ova nedjelja u liturgiji Crkve naziva se i nedjelja "Gaudete - radujte se!" Nazvana je tako radi blizine Božića. U liturgijskim čitanjima ta radost je na osobiti način istaknuta s čitanjem teksta iz Izaije proroka, koji kliče: "Nek se uzraduje pustinja i zemlja sasušena, neka kliče stepa i kao ljiljan procvjeta!"U Crkvi u Hrvata ova nedjelja se također proslavalja i  nedjelja Caritasa.  Razmišljali  smo posebno brizi i pomaganju   siromašnih. I  milostinja današnje nedjelje daje za Hrvatski Caritas koji također i uz druge programe na nacionalnoj razini organizira pomoć za siromašne.

U homilijama je Župnik govorio na temelju danšnjeg evanđelja u kojem se iznosi kako je Ivan Krstitelj poslao svoje učenike k Isusu da ga pitaju: Jesi li Ti onaj koji će doći    ili da čekamo drugoga? Isus poručuje Ivanu neka mu kažu što su vidjeli i čuli. Slijepi vide, hromi hodaju, gubavi se čiste, gluhi čuju, siromasima se navješćuje evanđelje. Isusov nastup uvijek iznenađuje.  Iako je Mesiju opisao prorok Izaija još mnogo stoljeća prije Isusova rođenja. Isusvo nastup na  svoj način iznenadio je i Ivana. On  je bio strog čovjek prema sebi i drugima. Očekivao je da će Isus kao Mesija u tom  vidu biti još oštriji od njega, radikalniji. Očekujući da će on očistiti svijet od zla, donijeti oganj i spaliti zlikovce, odijeliti pljevu od pšenice. No, Isus nastupa s pozivom na ljubav i milosrđe. Te proglašava blaženima one koji se o njega ne sablazne. Isus dolazi prvenstveno k malima i slabima. On se ne pojavljuje kao  Mesija ratnik ili politički vođa nego kao Mesija poslanik, navjestitelj Božje ljubavi i milosrđa. Isus postavlja nove standarde propovijedanja i nove standarde života. U novom svijetu što ga propovijeda Isus vrijednost se čovjeka ne mjeri prema utjecaju i moći, nego prema otvorenosti primanja  Božje riječi. Oni maleni su otvoreni za Božji dar. Potrebno je biti "malen" da bi se to moglo događati. Upravo  u Došašću se moramo učiti biti maleni. Sve tri mise bile su dobro posjećene. Pjevači su skladno, pobožno  i raspoloženo pjevali sa svojim voditeljima.

Na Sv. Misi u 11 sati bilo je i slavlje krštenja Luke Bogdanića, sina Mladena Bogdanića i Kristine r. Badurina, Prozor 14 A - Otočac. A kumovao je Antonio Badurina. Čestitamo roditeljima i rodbini.

Nakon večernje Mise prisutni vjernici pošli su na Trg D. Bobinca gdje su sa svim drugima sudjelovali na obredu paljenja 3. adventskle svijeće. Ovogdišnje svečanosti kod paljenja adventskih svijeća je znato veći broj prisutnih građana Otočca ali i veći broj iz susjednih župa. Svaku nedjelje s pjevanjem su svečanost popratile određene pjevačke grupe. Ove nedjelje sudjelovali su članovi  KUD-a  "Dangubica" iz Kutereva. Oni su u tijeku obreda pjevali adventske pjesme, a kasnije su uz tambure i harmoniku pjevali narodne. Na na kraju je župnik pjevače pozvao na čašicu u župni stan gdje se nastavilo s pjesmom i ugodnim razgovorom. Župnik je također svima podijelio Godišnjak župa otočkog dekanata V r i l o. Ovo je bila osobita prilika da veća grupa  iz Kutereva pohodi svećenika, sumještanina s kojima se zna još iz daleke mladosti. Zaželjevši svima sretan Božić završili smo druženje i bogati program ove nedjelje.

Brojač posjete:
51635
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016