ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Novi broj godišnjaka Vrilo

Godišnjak župa Otočkoga dekanata Vrilo ove je godine izišao po 16. puta. Urednik časopisa je župnik Otočca i Dabra i otočki dekan mons. mr. Tomislav Šporčić, a izdavač župa Presvetog Trojstva iz Otočca.

Na naslovnici dominira toranj župne crkve u proljetnom ruhu. Vrilo ima 350 stranica A5 formata te je po sadržaju kronika crkvenih zbivanja župa Otočkog dekanata ali i važna kronika kulturnih i društvenih zbivanja Gackoga kraja. Nakon uvodnika urednika Šporčića slijedi božićna poruka gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te rimokatolički kalendar s godišnjakom gdje je svaki mjesec dao prostora pojedinom susretu Hrvatske katoličke mladeži od Splita 1996. pa do ovogodišnjeg koji će se održati u Zagrebu.

Slijedi rubrika „Dobro je znati” s iscrpnim podacima o blagdanima u Hrvatskoj, astronomskim i statističkim podacima, shematizmu Katoličke Crkve u svijetu, Republici Hrvatskoj te tijelima i službama Gospićko-senjske biskupije. Tu je i popis biskupa Hrvata izvan domovine kojih ima čak 16. Župnik Šporčić odgovara na niz pitanja vezanih uz aktualnosti u pastoralu a prenosi se i tekst vlč. Tomislava Šaguda iz bitno.net zašto je vjeronauku mjesto u školama.

Rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ donosi poruku biskupa Križića za Katehetsku nedjelju u pastoralnoj godini 2019/20. Slijedi prikaz najvažnijih biskupijskih događaja a dr. sc. Nikola Vranješ piše o djelovanju Župnoga pastoralnog vijeća danas. Tu je i prikaz sa svećeničkog i tri đakonska ređenja u gospićkoj katedrali u prosincu 2019.

Slijedi rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ u kojoj se donose glavni događaji na biskupijskoj razini. Dr. sc. Nikola Vranješ piše o djelovanju Župnog pastoralnog vijeća danas, a aktivnosti zaključuje izvješćem sa svećeničkog i tri đakonska ređenja u gospićkoj katedrali u prosincu 2019. Rubrika „Vijesti iz župa Otočkoga dekanata“ donosi kronologiju događanja u svim župama, od Otočca, središta pastoralnih zbivanja pa preko Dabra, Ličkog Lešća, Prozora, Kutereva, Krasna, Brinja, Križpolja, Jezerana, Stajnice, Lipica, Kompolja, Brloga, Sinca, Čanka i Ramljana i Švice. U rubrici „Mladi za mlade” predstavlja se njihova aktivnost, posebno ministranata.

Rubrika „U susretu s ljudima i krajem” iz zapisa biskupa Bogovića bilježi prisjećanja mons. Vlade Pezelja na suđenje i boravak u zatvoru, urednik mons. Šporčić razgovara s zborovođom združenog biskupijskog zbora Ivanom Prpićem Špikom, Jelena Benčić razgovara s rođenom Kuterevkom a sada književnicom u Njemačkoj Ružom Kanitz. Blaž Bezjak piše o popu Matiji Šimatu, a Ruža Orešković i dr. sc. Milan Šimunović o najstarijem europskom vodno-gospodarskom zapisu s Velebita Begovači. Kapetan duge plovidbe Zdravko Prša piše o Gospi od Guadalupe, najposjećenijem marijanskom svetištu na svijetu.

Vrilo zatim predstavlja najsuvremeniju i najpotpunije hrvatsku ljekarušu fra Jure Marčinkovića. Manja Kostelac Gomerčić pišući o znamenitim Otočanima predstavlja veleposjednika i gradonačelnika Otočca Danu Katalinića kao i eruditu Božu Katalinića. Vrilo na kraju izvještava o pothvatu dvoje Otočana koji su na biciklima došli do Poljske i popeli se na najviši vrh Rysy 2499 m.n.v.

IKA

 

 

Brojač posjete:
76468
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016