Novi broj godišnjaka Vrilo

Godišnjak župa Otočkoga dekanata Vrilo ove je godine izišao po 16. puta. Urednik časopisa je župnik Otočca i Dabra i otočki dekan mons. mr. Tomislav Šporčić, a izdavač župa Presvetog Trojstva iz Otočca.

Na naslovnici dominira toranj župne crkve u proljetnom ruhu. Vrilo ima 350 stranica A5 formata te je po sadržaju kronika crkvenih zbivanja župa Otočkog dekanata ali i važna kronika kulturnih i društvenih zbivanja Gackoga kraja. Nakon uvodnika urednika Šporčića slijedi božićna poruka gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te rimokatolički kalendar s godišnjakom gdje je svaki mjesec dao prostora pojedinom susretu Hrvatske katoličke mladeži od Splita 1996. pa do ovogodišnjeg koji će se održati u Zagrebu.

Slijedi rubrika „Dobro je znati” s iscrpnim podacima o blagdanima u Hrvatskoj, astronomskim i statističkim podacima, shematizmu Katoličke Crkve u svijetu, Republici Hrvatskoj te tijelima i službama Gospićko-senjske biskupije. Tu je i popis biskupa Hrvata izvan domovine kojih ima čak 16. Župnik Šporčić odgovara na niz pitanja vezanih uz aktualnosti u pastoralu a prenosi se i tekst vlč. Tomislava Šaguda iz bitno.net zašto je vjeronauku mjesto u školama.

Rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ donosi poruku biskupa Križića za Katehetsku nedjelju u pastoralnoj godini 2019/20. Slijedi prikaz najvažnijih biskupijskih događaja a dr. sc. Nikola Vranješ piše o djelovanju Župnoga pastoralnog vijeća danas. Tu je i prikaz sa svećeničkog i tri đakonska ređenja u gospićkoj katedrali u prosincu 2019.

Slijedi rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ u kojoj se donose glavni događaji na biskupijskoj razini. Dr. sc. Nikola Vranješ piše o djelovanju Župnog pastoralnog vijeća danas, a aktivnosti zaključuje izvješćem sa svećeničkog i tri đakonska ređenja u gospićkoj katedrali u prosincu 2019. Rubrika „Vijesti iz župa Otočkoga dekanata“ donosi kronologiju događanja u svim župama, od Otočca, središta pastoralnih zbivanja pa preko Dabra, Ličkog Lešća, Prozora, Kutereva, Krasna, Brinja, Križpolja, Jezerana, Stajnice, Lipica, Kompolja, Brloga, Sinca, Čanka i Ramljana i Švice. U rubrici „Mladi za mlade” predstavlja se njihova aktivnost, posebno ministranata.

Rubrika „U susretu s ljudima i krajem” iz zapisa biskupa Bogovića bilježi prisjećanja mons. Vlade Pezelja na suđenje i boravak u zatvoru, urednik mons. Šporčić razgovara s zborovođom združenog biskupijskog zbora Ivanom Prpićem Špikom, Jelena Benčić razgovara s rođenom Kuterevkom a sada književnicom u Njemačkoj Ružom Kanitz. Blaž Bezjak piše o popu Matiji Šimatu, a Ruža Orešković i dr. sc. Milan Šimunović o najstarijem europskom vodno-gospodarskom zapisu s Velebita Begovači. Kapetan duge plovidbe Zdravko Prša piše o Gospi od Guadalupe, najposjećenijem marijanskom svetištu na svijetu.

Vrilo zatim predstavlja najsuvremeniju i najpotpunije hrvatsku ljekarušu fra Jure Marčinkovića. Manja Kostelac Gomerčić pišući o znamenitim Otočanima predstavlja veleposjednika i gradonačelnika Otočca Danu Katalinića kao i eruditu Božu Katalinića. Vrilo na kraju izvještava o pothvatu dvoje Otočana koji su na biciklima došli do Poljske i popeli se na najviši vrh Rysy 2499 m.n.v.

IKA

 

 

Brojač posjete:
159674
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016