ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Treći dan duhovne obnove i priprave na proslavu Sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

U petak 17. siječnja,  kako je bilo predviđeno, Sv. Misu u 18 sati predvodio je i propovijedao preč. dr. Anton Bozanić, župnik i dekan u Omišlju (Krk). S Njim su suslavili vlč. Jure Ladićić i župnik domaćin mons. Tomislav Šporčić. Pjevanje je predvodio župni zbor Sv. Cecilija pod vodstvom prof. Branke Bernardi uz kordinaciju č.s. Ljubomire Lešić. Na današnju Sv. Misu posebno su bili pozvani župljani Dabra i oni iz brinjskog kraja, te vjeroupčenici VII. i VIII. razreda (pripravnici za krizmu) s njihovim roditeljima.

Dana, 17. siječnja slavi se spomendan Sv. Antuna, opat. To je svetac koji je jedan od najštovanijih u ranom kršćanstvu. /oko 250-356). Već u osmanaestoj godin započeo je radikalan život u siiromaštvu, te se zaputio u pustinjsku samoću. Propovijednik se na smom početku pita: U čemu je to razlog da mi štujemo svece nakon tolika stoljeća pa čak i milenije nakon njihove smrti. Sveci su oni koji su oživotvorili evanđeoski život u svome životu, dali su svjedočanstvo ne samo riječima, poukama, upozorenjima već samim svojim životnim iskustvima. Život koji se vidi on mijenja one koji ga upoznvaju. Takve osobe miejnjaju ljude samom svojom pojavom, pa i onda kad nemogu govoriti. Sv. Antun je privlačio k sebi druge iako je živoio u pustinji i siromaštvu. Njegova duhovna iskustva usvajali su mnogi. Zatim je propovijednik naevo primjer Sv. pape Ivana Pavla II. On je osvajao i onda kad je bio teško bolesnik i nije mogao normalno govoriti. Kršćanin nije pozvan samo da bude dobar čovjek. Kršćanin mora živjeti Kristov i evanđeoski život. Nije dovoljno samo reći: vjerujem u Boga. To se pretpostavlja. Tu vjeru treba živjeti. To se mora vidjeti na osobni i onda kad ništa ne govori. Zato slavimo svece da usvojimo njihovo svjedočanstvo vjere. U tome se treba svakodnevno uvježvbavati, ali prije svega potrebno je moliti. Molitva je ta koja nas najviše pribižava Bogu i to u uvijetima i vremenu u kojem mi živimo.

Na kraju sv. Mise Župnik se je zahvalio svima, a posebno gostu - prpovijedniku. Oni se poznaju još iz gimnazijskih i studentskih dana dok je preč. Bozanić bio srednjoškolac u Pazinu i student u Rijeki gdje je župnik Šporčić radio kao odgojitelj. Preč. Bozanić je slučajno prolazio kroz Otočac dok se planiralno obniviti svetište Crkve Presetog Trojstva i podići novi oltar prema narodu za kojeg je preč. Bozanić dao dobar prijedlog. Kao i obično Župnik je najavio da će su u subotu, 18. siječnja posebno pozvani vjernici koji su u Otočac došli iz Švice, Kopolja i Brloga. A Sv. Misu će predvoditi vlč. Anđelko Kaćunko. A pjevanje će predvoditi župni zbor iz Kompolja. Nakon blagoslova preč. Boznanić se kratko zadržao s prisutnim kandidatima za krizmu. Njima je naglasio važnost redovitosti u pohađanju Sv. Mise i dnevne molitve.

 

Brojač posjete:
76463
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016