ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Vrilo 2020. - izlaganje pfor. Jasminke Brala Mudrovčić

Izlaganje prof. dr. Jasminke Brala Mudrovčić

-VRIL0 (predstavljanje) - 16.1.2020.

 

Poštovani posjetitelji, s radošću vas pozdravljam i izražavam veliko zadovoljstvo što imam prigodu progovoriti nekoliko riječi o Vrilu uz ove uvažene i drage ljude.

Ovo ugodno okupljanje možemo zahvaliti našem Vrilu, časopisu koji nudi pregršt poučnih priča, izreka, životnih mudrosti, kršćanskih razmišljanja i još puno, puno toga.

Čitanje Vrila vodi ka ostvarenju savršenog zajedništva čitatelja i autora brojnih i raznovrsnih tekstova. Zajedništvo je uspješno ostvareno u svakom trenutku jer zajedničko življenje omogućava ljubav prema zavičaju, prema Gackoj dolini, koja je prožeta na svim stranicama, od prvih do posljednjih, u ovome broju kao i u svim dosadašnjim brojevima dragog nam časopisa. Vrilo svojim značenjem postaje pravi čuvar zavičajne baštine i izvor potrebe da se podigne svijest o važnosti rodnoga kraja jer što bolje spoznamo vlastite korijene i razvijemo ljubavi prema svom kraju postat ćemo sposobniji razumjeti druge i drugačije.

Vrilo se po svojim karakteristikama može ubrojiti u ona crkvena djela namijenjena najširim slojevima stanovništva isključivo duhovnog, religioznog i katehetskog sadržaja, ali i onim djelima namijenjenim kulturi, obrazovanju i zabavi.

 Vrilo je doista ušlo u svaku obitelj možda zahvaljujući i svojoj aktualnosti. Naime, svaki je dosadašnji broj, uključujući i ovaj najnoviji, uz stalne rubrike u pravilu donosio pomalo od svega što se tiče Crkve i crkvenog života, kako u župi Presvetog Trojstva u Otočcu tako i u drugim župama Otočkoga dekanata, ali se otišlo i puno dalje tekstovima koji obrađuju i šire teme iz povijesti i sadašnjosti ovoga kraja.

Stalne rubrike pokrivaju interese širokog čitateljstva, a to i jest namjera tiskanja godišnjaka. Iz samih naziva rubrika vidljiv je široki spektar tema: „Dobro je znati“, „Biskupijski pastoralni susreti“, „Vijesti župa Otočkog dekanata“, „U susret s ljudima i krajem“ i „Mladi za mlade“.

Prvi susret s Vrilom ostvaren je kroz likovnu dimenziju. Naslovne stranice dosadašnjih brojeva donosile su fotografije crkava, kapela, svetišta, križnih postaja, vitraja… i tako se polako ušlo u proces očuvanja identiteta Otočkoga dekanata. Za ovogodišnju divnu naslovnicu moramo zahvaliti don Kaćunku.

Svaki broj na početnim stranicama donosi kalendar i osobitosti godine u kojoj godišnjak izlazi. Svaki mjesec u kalendaru popraćen je zanimljivim i poučnim fotografijama, a dani su i podaci o izlasku i zalasku Sunca te Mjesečevim mijenama za svaki mjesec. Ovogodišnji broj posvećen je mladima jer je ova pastoralna godina - Godina mladih - u našoj biskupiji.

Logični nastavak nalazi se u rubrici „Dobro je znati“. Ta rubrika donosi sljedeće podatke: astronomske i vremenske prilike za tekuću godinu, pomrčine Sunca i Mjeseca, predviđanje vremena po godišnjim dobima i mjesecima, popis zapovjednih blagdana, obveznog posta i nemrsa, statističke podatke o stanovništvu Republike  Hrvatske i popis državnih praznika i vjerskih blagdana. Dani su i detaljni podaci o Gospićko-senjskoj biskupiji, biskupu, biskupovom uredu i ordinarijatu, odjelima, vjeroučiteljima svećenicima i laicima, povjerenstvima i njihovim članovima, savjetodavnim tijelima, članovima Biskupijskog pastoralnog vijeća…

Rubrika „Biskupijski pstoralni susreti“ na početku donosi biskupovu poruku za tekuću pastoralnu godinu, a na nju se nadovezuju zanimljiva, raznolika i uvijek poučna teološko-pastoralna razmišljanja vezana uz događaje u vjerskim okvirima, koja pomažu vjernicima da bolje razumijevajući stvari prodube svoju vjeru.

Rubrika „Vijesti iz župa Otočkog dekanata“ donosi izvješća o raznim hodočašćima u zemlji i inozemstvu, susretima (čitača, pjevača, ministranata…) i seminarima (jednodnevnim poukama po različitim vidovima bogoslužja) na razini biskupije te o liturgijskim događajima. U vijestima se nailazi na podatke vezane uz povijest dotičnog mjesta, crkve, neke značajne osobe za tu župu, ali se donose i statistički podaci broja stanovništva, koji su korisni za kronološko praćenje kretanja i stanja stanovništva na ovome području.

Rubrika „Mladi za mlade“ donosi nekoliko zanimljivih i poučnih tekstova, a izraziti poučni karakter godišnjaka nije zaobišao ni sljedeću rubriku „U susret s krajem i ljudima“, oblikovanu nizom članaka različitih formi: od obavijesti o kulturnim događanjima, prikaza objavljenih knjiga, najava kulturnih zbivanja preko tekstova o poznatim Otočanima, poučnih znanstveno utemeljenih obavijesti i izvještaja do tekstova kojima se iz broja u broj nastoji široj javnosti predstaviti ljude različitih profila po nečemu zaslužnih (rodom ili djelovanjem) koji su dobili svoje mjesto među slavnima.

Tako nailazimo na velik broj znanstveno-popularnih, pozitivnih i didaktičkih tekstova i što je jako važno - nadasve zanimljivih, bilo da se krene od Velebita ili Marijanskog svetišta u Meksiku ili od savjeta za liječenje oslabljenog imuniteta ili od neispričanih priča o znamenitim Otočanima.

 

Osim toga, svaki je broj Vrila velikim dijelom posvećen njegovanju književnosti općenito, a posebice zavičajne. Objavljivanjem tekstova sa zavičajnom ili pak vjerskom tematikom promiče se svijest o ljepotama zavičaja, običaja, jezika, vjerovanja… Od književnih oblika uglavnom su objavljivane pjesme, a od proznih oblika prevladavaju duže ili kraće pripovijesti, crtice, anegdote, eseji, aforizmi… Većina je književnih radova napisana standardnim jezikom, ali se ponegdje može pronaći i rad s dijalektalnim osobinama što ide u prilog očuvanja jezičnog zavičajnog identiteta. Uglavnom s to radovi domaćih ljudi, koji imaju dar lijepog izražavanja. Ovaj broj Vrila donosi nekoliko pjesničkih uradaka, a na samom početku stavljena je pjesma naše drage sugrađanke koja tematizira problem današnjice – nerađanje i iseljavanje mladih – a da ne bi pesimizam zavladao trebamo uz pjesmu rukom dodati moto našega don Anđelka – kao lijek nastaloj situaciji: MOLI, RADI, RODI !!!!!!

 

Nakon ovakve znakovite poruke možemo zaključiti da Vrilo nije po svojim karakteristikama jednoznačan godišnjak. Svojom objektivnošću i tematskim pokrivanjem crkvenog i svjetovnog života, nastoji svima pokazati nedjeljivost ta dva životna aspekta, njihovo zajedništvo i duboko prožimanje.

Vrilo svojom prisutnošću u kućama širi vjersku pismenost, a raznovrsnošću tekstova obogaćuje i osmišljava duhovni život svojih čitatelja.

 Završit ću predstavljanje Vrila riječima našeg župnika monsinjora Šporčića iz uvodnog dijela kad ističe da je Vrilo plod uspješne suradnje svećenika i vjernika, a mi večeras u ovom sastavu upravo i svjedočimo takvom dobrom i uspješnom zajedništvu u kojem sudjelujete i vi – dragi vjernici -  jer svojom potporom pomažete da Vrilo živi u našim domovima, a i puno šire.

 

Hvala vam na pozornosti i svako dobro!

Brojač posjete:
71338
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016