ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Četvrti dan duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Fabijana i Sebastijana, subota 18.siječnja 2020.

Misu je predvodio u suslavlju sa župnikom Švice Milom Rajkovićem, duhovnikom slijepih i slabovidnih don Jurom Ladišićem, te mons. Tomislavom Šporčićem, otočkim župnikom i dekanom. Prema dugogodišnjoj tradiciji da u višednevnoj pripravi za “Fabijanovu”, kako se u Gackoj naziva blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, po redu sudjeluju vjernici župa cijeloga Otočkoga dekanata, taj dan su se okupili župljani Kompolja, Švice i Brloga, poglavito oni koji su iz tih župa doselili u Otočac.

U homiliji na temelju misnih čitanja toga dana, don Anđelko je usporedio poziv carinika odnosno poreznika Levija-Mateja među apostole i izbor Saula za prvoga izraelskoga kralja. Podsjetio je najprije kako je uopće došlo do toga da narod od proroka Samuela zatraži kralja, istaknuvši u tome događaju dvije ‘zanimljive’ okolnosti. Naime, Izraelci su bili Božji izabrani narod i zato nisu imali kralja – Bog je bio njihov kralj. Vjerno su živjeli po “Mojsijevu Zakonu”, koji je bio njihov ‘ustav’, i držali su se Božjih deset zapovijedi. Ali živeći među drugim narodima koji su štovali razna poganska božanstva, Izraelcima su postupno postali privlačni “sloboda”, “napredak” i “moderan život” njihovih susjeda, kao i društveni poredak s kraljem na čelu. Zato su, kad je Samuel ostario, a njegovi sinovi više “nisu išli njegovim stopama”, zatražili od proroka: “Daj nam kralja da nam vlada!” Propovjednik je potom naglasio kako se dogodio nevjerojatan obrat – budući da je narod bio uporan i nakon Božjega upozorenja da će postati robovi vlastitoga kralja te da ih Gospodin neće uslišati kad jednoga dana budu vapili za pomoć zbog kralja koga su sami izabrali – Bog je tada zapravo prvi put u povijesti “popustio volji naroda, Bog je dopustio demokraciju, i to političku”. Don Anđelko je zatim vjernike potaknuo da se nad tim zamisle i s tim događajem iz 1030. godine prije Krista usporede neka zbivanja u hrvatskom narodu u 21. stoljeću. Potom je posvijestio drugu zanimljivu okolnost u događaju samoga izbora novoga izraelskog kralja, što je opisano prvome misnom čitanju toga dana. Naime, budući kralj Saul, mladić koji ljepotom i stasom “bijaše viši od svega naroda”, nakon uzaludnog traženja izgubljenih magarica svoga oca Kiša, potražio je pomoć proroka Samuela, a on ga je, po Božjem nadahnuću, “pomazao za kneza nad svojim narodom Izraelom” (1Sam 10,1). “Obje su okolnosti u ovome događaju veoma znakovite i za Izraelce i za nas danas – izgubljene magarice slika su izgubljenoga naroda koji nije zadovoljan s Bogom i traži zemaljskoga vođu! To je strašna poruka nama danas odnosno našem izgubljenom narodu u Hrvatskoj”, dodao je propovjednik te je vjernike, iznenađene neobičnom usporedbom, potaknuo da o tim događajima ozbiljno razmišljaju.

U nastavku propovijedi don Anđelko se usredotočio na sam čin izbora Saula i poziva Mateja. “Zanimljivo je da Saul, naizgled, nema izbora – prorok mu ne kaže gdje su mu magarice, nego ga pomazuje za kralja, a on prihvaća volju Božju! Kod Isusa je drukčije – kad On poziva ostavlja slobodu za odluku, ali Matej odmah ustaje i ide za Isusom, jer je u Njemu prepoznao Mesiju”, rekao je te naglasio kako je slično i s nama danas. Naime, “Božji poziv nama je upućen po krštenju – kao mala djeca nismo imali izbora. Ali imamo danas, jer Bog nas poziva svakog dana i svakog trenutka da u slobodi biramo Njega. Ali mi možemo izabrati Evanđelje ili prihvatiti grešne i privlačne ponude ovoga svijeta.” Na kraju propovijedi vlč. Kaćunko posvijestio je kako su mnogo puta pred istim izborom bili također sv. Fabijan i Sebastijan i uvijek su, a poglavito kada im je bilo ponuđeno da se odreknu Isusa, izabrali vjernost Krista po cijenu života, te je zaključio da njihova poruka nama danas glasi: “Ne bojte se! Nebitno je tko je vladar, ako je Isus Krist vaš Kralj!”

Na kraju misnoga slavlja, na kojem je pjevanje vodio kompoljski župni zbor s Marijom Rubčić za orguljama, župnik Šporčić zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju, kao i u prethodnim danima priprave, te je najavio pojedinosti slavlja “Fabijanove” u ponedjeljak 20. siječnja, kada se ujedno obilježava i Dan Grada Otočca, a središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, kojemu predhodi svečana tradicionalna procesija kroz gradski perivoj, predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Brojač posjete:
76311
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016