ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava blagdana Prikazanja Gospodinova - Svijećnice u  župnoj crkvi u Otočcu

Danas, na prve nedjelje u veljači ujedno je bio blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svjećnice. U županoj crkvi slavljene su tri Sv. Mise kao i svake druge nedjelje, u 9, 11 i 18 sati. Mise je predslavio sam župnik T Šporčić. Na Sv. Misi u 9 sati koncelebriarao je vlč. Jure Ladišić. Pjevanje su  predvodili redoviti pjevački zborovi, i to Dječji zbor "Anđeli" zbor "Sv. Cecilija" i zbor mladih "Trinitas".

Na početku sv. Misa bio je najprije blagoslov svijeća i kratka proceija kroz crkvu, koju su pjevači pratili pjevanjem hvalospjeva "Sad otpušat slugu svoga Gospodine". U homilijama je Župnik prije svega tumačio blagdan Gospodnjeg prikazanja, tradicionalnj prozvanim Svijećnica. Ovaj blagdan možemo usmjeriti u dva pravca: na onoga koji je proglašen Svjetlom na prosvjetljenje naroda ili pak na Šimuna je je u djetetu Isusu prepoznao Svjetlo. Oba prisutpa dana su podjednako aktualna i podjednako potrebna i podjednako utemeljena u evanđeoskoj poruci. Potrebno je vidjeti tko je danas svjetlo svijeta i gdje se ono nalazi i u čemu je njegova svjetlost. Isus je svjetlo jer ima pristup k Bogu, a isto tako ono svoju veličinu dobiva  jer ima pristup čovjeku. Smisalo svjetla jest da bude za druge, da se troši dajući se drugima bez razlike - dakle svima. Svjetlo kad svjetli, svijetli svima. Ova bi vremena trebala u tom smislu biti obasjana upravo takvim svjetlom: kad bi trebala u bistru oku zasvjetliti suza za drugoga, kad bi trebala zasvjetliti ljudska gesta solidarnosti s potlačenimna,  siromašnima, starima i nemoćnima  i slično.

Zatim je propovjednik citirao tekstove iz poruke biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za obitelj gdje se među ostalim kaže: Danas  mnogi ljudi, osobito stari i nemoćni trpe od osamljenosti. Osamljenost je u današnjem svijetu velika bolest - osamljenost. Neki znanstvenici tvrde da je usamljenost bolna, zarazna i zubojita bolest. Ona je među najraširenijima u Europi. Ona se "liječi" najprije među članovima obitelji. Posebno je važno baviti se različitim aktivnostima  i hobijima, posebno boravak i druženje s prirodom. No, ljudska blizina i prijateljstvo s onima koji te okružuju je prsudno važna. Vjera i duhovnost su sigurno najače sredstvo i važni čimbenici koji štite od usamljenosti. Papa Franjo u svojoj kaže: "Radost evanđelja ispunja srce i čitav život svakog onog koii susretne Isus. Oni koji prihvate njegovu ponudu spasenja oslobođeni su grijeha, žalosti, duhovne praznine i samoće" (Evangelium gaudium, 2013., 1) Na današnji dan je također proslavljen Dan života i Dan posvećenih osoba. Župnik se kratko osvrnuo i na  te značajne "Dane". Dana života redovito se proslavlja prve nedjelje u veljači, a danas se podudaralo s blagdanom prikazanja Gospodinova.

Brojač posjete:
76412
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016