ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
VII. NEDJELJA KROZ GODINU U ŽUPI OTOČAC
U nedjelju, 23. veljače 2020. godine u župnoj crkvi u Otočcu slavili smo redovne Sv. Mise.
Prijepodnevne Sv. Mise u 9  i 11 sati bile su dobro posjećenije. Posebno je to bilo u 9 sati.
Moglo bi se reći bila je popunjena crkva. To na svoj način daje svečaniji dojam, pa onda pjevanje, molitva i sve drugo
zvuči svečanije. Pjevanje su predvodili naši redoviti pjevači. Svi s puno volje i raspoloženja. Očito je bilo da su se dobro i pripremili.
Današnje evanđelje jasno je "određivalo" homiliju. Ono po svom sadržaju moglo bi se sažeti u jednoj rečenici: "Ne oprajte se zlu." Pobjeda zla prema evanđelju ima drugi put.A to je oproštenje. Jači je onaj koji oprašta nego li onaj koji čini zlo.
Isus ne smišlja neki zakon koji nažalost  uza sva nastojanja nije stao na kraj zlome. Ne oduprjeti se zlu silom zakona  od čovjeka traži mnogo više snage nego onda kad oprašta. Opraštanjem, kako kaže Sv. Pismo zgrće se žeravica na glavu onoga koji čini zlo. To je jedini način da se prekine đavolski krug mržnje i osvete. Time se daje prilika onome koji čini nepravdu da uvidi i ispravi svoju grešku. Isus traži da ljubimo i svoje neprijatelje. Iako nam to izgleda uzmicanje i prepuštaenje zlu, kao neki kukavičluk. No, opraštati može samo duhovno jaka osoba. To ne može slabić i kukvica.
Isus je imao teškoća i sa svojim apostolima da to shvate. Više slučajeva je o tome  zapisano  u evanđelju. Sjetimo se slučaja kad su došli u neko selo u Samariji pa ih nisu primili. Apostoli predlažu Isusu da  to selo uništi. Isus im odgovara: "Ne znate kojega ste duha" (Lk 9,55). To nije od Božjega Duha.
Isusov život u kojemu su bili samo ljubav i praštanje više je promijenilo svijet nego svi zakoni koji su postojali, od kada je svijeta i čovjeka" kaže prof. Dugančić.
 
Pred nama je korizmeno vrijeme u  kojem smo pozvani činiti pokoru. Pokušajmo u tom vremenu posebno se učvrštiti u krijeposti praštanja, pomirenja, nesebične ljubavi i u tom pogledu. To bi bio po Božjoj volji. Iduće srijede, koju liturgija zove čistom srijedom ili Pepelnicom dođimo i osobno u zajedništvu naše župne zajednice krenimo u korizmu da u sebi ojačamo Isusov duh, duh ljubavi i praštanja.
 
 
 
 

 

Brojač posjete:
76338
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016