ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina Navještenja Gospodinova - Blagovijesti

Poštovani i dragi župljani župe Presvetog Trojstva u Otočcu i župe Sv. Mihovila Arhanđela u Dabru! Danas je svetkovina Gospodinova navještenja  - Blagovijesti. Redovito na ovu svetkovinu prije podne u 11 sati imamo Sv. Misu u crkvi Majke Božje u Poljicima, a poslije podne je svečana Sv. Misa u Gospićkoj katedrali koja je također crkva Gospodinova naviještanja. No, zbog novo nastale situacije s koronavirusom ne možemo se okupljati nigdje pa niti u crkvi. Ali unatoč toga pozvani smo na molitvu i razmišljanje. Pročitajmo danas tekostove Sv. Pisma koji se danas čitaju u Sv. Misi. A  to je prvo čitanje iz proorka Izaije 7,10-14; drugo čitanje je iz poslanice Hebrejima 10. 4-10 i evanđelja po Sv. Luki 1,26-38. U Sv. Misi koju ćemo služiti bez vaše fizičke prisutnosti molili ćemo po vašim nakanama i za vaše potrebe.

Na temu gornjih čitanja predlažemo vam nekoliko misli

Samo ime današanje svetkovine na hrvatskom jeziku - Blagovijest, poziva nas da na početku razmislimo o jednoj njezinoj lijepoj dimenziji, a to je Božja nježnost. Nju otkrivamo u nečinu kako anđeo razgovara s Blaženom Djevicom, od pozdrava pa preko svake riječi:"Raduj se"! "Našla si milost kod Boga"! "Ne boj se"! "Sila ćete Svevišneg osjeniti",ne samo da je Blažena Djevica prihvaćena kao partner u planu spasenja, nego sav je postupak Objave obazrivo i nježno izveden. U toj obazrivosti i nježnosti nema nikakve skrivene namjere, nego postoji nešto opasno što bi se otkrilo kasnije. Anđeo prenosi jasnu namjeru i ponudu, poštujući slobodu. I Blažena Djevica u svojoj riječi "evo službenice Gospodnje" ne  samo da prihvaća ponudu, nego se priklanja ponuđenoj nježnosti. Nije na odmet prisjetiti se kako se nalazimo na početku proljeća, kad se polako pojavljuje novi život, a tu su simboliku u datumu današnje svetkovine naglašavali sveti oci rane Crkve, posebno sveti Proklo Carigradski.  Novi se život u prirodi rađa polako, od prvih stidljivih cvjetova, pupoljaka, prvih tek zelenih listova i vlati trava.

Upravo nježnost i obazrivost, kao način postupanja jako nedostaje svijetu. Nisu samo riječi grube, nisu samo postupci opaki, nego se mnogi udružuju ne bi li bili što uspješniji u svojoj grubosti i  opakosti. To često  bude prikriveno i pod "firmom"  čak  borbe  za nečija prava ili ustajanja  protiv neke nepravde. Tko je nježan nije u suprostvaljanju, već treba paziti i na nepodijeljeno pripadanje. Suočena sa grubošću i silom, nježnost najprije nastoji omekšati, a tek na kraju, ako je nužno elimenirati negativnosti. Utjelovljenje Sina Božjega govori o potpunom prihvaćanju čovjeka.

Ljudski život nije preuzet samo u prividu ili u nekom njegovom dijelu, nego u cjelosti. Postojanje u tijeku, na ovoj zemlji, započeo je kao jedan od ljudi u utrobi žene. Time je naša ljudskost prihvaćena i uzdignuta. Od samog stvaranja koje je znak definitivnosti Božje okrenutosti svijetu i njegove zainteresiranosti za stvorenje, pa preko utjelovljenja koje uzdiže ljudsku narav, Bog se u Isusu iz Nazareta, vezao uz čovjeka. Ovo je za sve ljude, a posebno za nas vjernike da se prignemo čovjeku u svim njegovim životnim situacijama, a posebno u sadašnjim krizama i ugroženosti čovjeka na sve strane od opasnosti koronavirusa, događaja potresa i drugih teškoća ovim izazvanim. Neka nam Bog po zagovoru Bl. Djevice pomogne u djelovanju prema volji Božjoj.

Brojač posjete:
71354
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016