ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Svetog Trodnevlja i svetkovine Uskrsa u župi Presvetog Trojstva - Otočac

Bogoslužja je predvodio župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić, a redovito je koncelebriao vlč. Jure Ladić, suradnik župe Otočac i duhovnik slabovidnih, a u petak, subotu i nedjelju sudjelovao je i vlč. Anđelko Kaćunko. Na Veliki petak u 17 sati bila je pobožnost Križnog Puta na Fortici koja se prenosila na Facebook-u VIS Trinitasa. Pjevanje na svim bogoslužjima predvodio je naš bogoslov g. Kristijan Pajdaković.

Na Uskrs je Sv. Misa bila  osim na Facebook stranicama portala GlasGacke.hr prenošena također i na Hrvatskom radio Otočcu. Župnik na Uskrs u homiliji među ostalim je reako: Pitanje svih pitanja za svakog čovjeka je činjenica smrti i umiranja. Što je s čovjekom nakon ovog života. Da li je konačno čovjekovo određenje samo grob. S tim se naša ljdska narav koliko god je smrtna u sebi nosi čežnju za vječnošću.

Svetkovina Kristova uskrsnuća jedini je pravi odgovor na gornje pitanje.To je jedina zraka koja je iz Božje besmrtnosti prodrla u našu ljudsku smrtnost, to je  jedino uže spasa koje nam je pruženo iznad provalije našeg porolaznog života. Događaj Uskrsnuća bila je glavna i gotovo jedina tema propovijedanja apostola nakon završetka Isusova zemaljskog života.

Na to ukazuje i današanja - pročitana poslanica iz Djela aposlolskih gdje se navodi prva propovijed apostolskog prvaka Sv. Petra. U njoj Sv. Petar govori Židovima kako su oni smaknuli i razapeli Krista Gospodina a Bog ga uskrsisi Treći dan. Taj treći dan ponavljamo svake nedjelje u  ispovijedanju naše vjere u tzv. Nicejsko-carigradskom vjerovanju. Treći Dan se spominje još na gori Sinaju kad se Bog objavljuje na posebni način.

Isusovo Uskrsnuće označeno kao konačni događaj, stvarni ulazak Boga u povijest, koji se daje prepoznati usred našeg svjetskog vremena.Uskrsnuće znači da je Bog zadržao moć nad povješću, da ju nije prenio na prirodne zakone. Ono znači da Bog nije postao bespomoćan te da univerzalni zakon smrti ipak nije posljednja riječ svijeta, nego je Posljednjii Onaj koji je i Prvi. Isus nije umro radi neke svoje ideje - strategije, kolikogod bi mogla biti dobra. On je umro za čovjeka. Kao što je i postao čovjekom radi čovjeka. On svoju moć dokazauje upravo ljubavlju prema čovjeku. Uskrs nam poručuje da  ne postajemo stratezi nasilja nego slugama ljubavi u vjeri u Uskrsnuloga da je ljubav ona prava i konačna sila svijeta.

 

PS:

Snimke mise Vazmenog bdjenja - 17.906 pratitelja 

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/356759031942828/

Misa Nedjelje Uskrsnuća Gospodinova ( Uskrs) 5.255 pratitelja, 

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/221423662419071/

Obredi Velikog petka - 647 pratitelja

https://www.facebook.com/otocac/videos/2515066468746646/?epa=SEARCH_BOX

 

Brojač posjete:
75805
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016