ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava VI. vazmene nedjelje u župnpoj crkvi u Otočcu

U nedjelju, 17. svibnja 2020. u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu slavili smo tri Sv. Mise. Iako je to redovito svake nedjelje, ova nedjelja bila je posebnija od prethodnih. Povećao se broj prisutnih na svim Sv. Misama. Naime imalo se dojam, a on još uvijek djelomično stoji da su ljudi u određenoj bojazni od drugih, bez obzira na tražene fizičke distance. Budući se približava svetkovina Duhova i Presvetoga Trojstva vjernici, posebno roditelji prvopričesnika i krizmanika zainteresirani su što će biti s tim svečanostima. Ove dvije svetkovine su same po sebi značajne i velike, a njih smo još više prošlih godina naglašavali s gore spomenutim svečanostima.Na Svakoj misi bilo je po desetak kandidata za krizmu, a oni su osimi razredi. Te manje grupe krizmanika, pokazuju znato bolje sudjelovanje na misi ali također i u razgovoru nakon bogoslužja. Tako je u svakom slučaju bolje nego li svi zajedno.

Za drugu nedjelju posebno pozivamo ovogodišnje prvopričesnike s njihovim roditeljima. I s njima ćemo se dogovoriti kako se pripremiti i kada bi bila svečanost Prve pricesti  u ovim prilikama koje još uvijek živimo s obzirom na opasnost od zarazre Covid - a 19. 

Na prvoj misi pjevanje je sviranjem predvodila gđa Gabrijela Degoricija, a drugoj u 11 sati č.s. Ljubomira Lešić, a na večernjoj misi gđica Anamarija Jurković. Župnik je u homiliji govorio o temi evanđeoske poruke te nastavio s mišlju prošlonedjeljnog evanđelja gdje Isus govori: "Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte" A u današnjem evanđelju Isus govori apostolima: "Neć vas ostaviti kao siročad... Poslat ću na Vas Duha Svetoga. Duh Sveti je onaj kojeg bi možemo nazvati: odjvetnikom, tješiteljem, savjetnikom, pomoćnikom i slično. Orginalna grčka Riječ za Duha Svetoga je "Parakleitos" a označava onoga koji stoji uz osobu kao štićenik. Duh Sveti je onaj koji uvijek stoji pored nas, koji nas podučava i upozorava, koji nam daje sigurnost i poticaj. On nam daje razumjeti Božje Riječi ako ih čitamo. U tom vidu nastojimo Riječ Božju meditirati i usvajati. Potrebno je istu mnnogo puta čitati i ponavljati hvalu u slavu Bogu s istom Božjom Riječju. U tom pogledu nam osobito pomažu psalmi. Oni izražavaju svu ljudsku egzistenciju. Duh Sveti je Duh nešeg djetinstva Božjega. On nam govori da smo djeca Božja. Duh Sveti je Duh ustrajnosti i postojanosti. Napredovanje prema cilju ima svojih zamki. U svakom životu postoje iskušenja. Često se umorimo, ali ako se opet pridignemo i ipak nastavimo, tada je dobro znati, da nikada nismo sami. Duh Sveti je Duh praštanja. Dobro je znati da kako kod pokajanja, tako i kod naše namjere da drugima oprostimo, nikada nismo sami, već je uvijek uz nas i Duh Sveti. Zato, ako smo s Njime nikad nismo sami. Uvijek i svugdje je uz nas s nama i u nama Duh Sveti Tješitelj. 

Brojač posjete:
76456
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016