ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagdan Uzašašća Gospodina našega Isusa Krista

U četvrtak, 21. ov. mj. u župnoj crkvi proslavili smo blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasova. Svečanu Sv. Misu slavili smo u 18,30 sati. Iako je ovaj blagdan u tjednu kad većina vjernika radi svoje redovne poslove na Sv. Misu okupio se  veći broj vjernika među kojima je bio manji broj djece i mladih. Pjevali su svi prisutni u crkvi uz predvođenje  s. Ljubomire Lešić na orguljama.

U homiliji je župnik govorio o tajni ovog dogođaja vjere na temelju blagdanskog evanđelja. On je   među ostalim rekao: Isus je uzašao na nebo s velikom vjerom u čovjeka. Kad se vratio k Ocu, na zemlji ostavio je vrlo malu grupicu ulašenih izbunjenih ljudi, neznatnu jezgru hrabrih i vjernih žena. Malo im je mogao dati. Pa ipak tim ljudima koji su još sumnjali (Mt 28,17), nama, našim strahovima i nevjerama,našim nepouzdanim rukama povjerio je isto poslanje koje je sam imao. Vjerovao je u čovjeka, vjerovao je u nas. Zna da ću uspjeti postati kvascem, čak i ognjem, da ću "Zaraziti" Duhom one koji su mi povjereni, da ću znati krenuti prema nevidljivomu i da ću nakon svakoga pada započinjati ispočetka. Uzašašće je teško shvatljiva svetkovina. Kako se može slaviti onoga koji odlazi. No,njegova nevidljivost  u ovom slučaju ne znači i njegova odsutnost. Ako je prije bio s učenicima sada će biti u njima. Uzašašće je blagdan naše sudbine: Jedino se kršćanstvo usudilo smjestiti ljudsko tijelo u Božje dubine (R. Gvardini). To je blagdan drugačije prisutnosti: Ja sam s vama u sve dane (Mt 28,20). Postao ti je jako blizu, bliži nego ti samu sebi, Gospodin je u svakoj stvari, punina Onoga koji sve u svima ispnja (Ef 1,23). Sve stvoreno njegov je šator, zemlja je neizmjerni hram u koji ulazim s poštovanjem: evanđelje je posijano malim znakovima u svaki ljudski glas i u sve stvari.

Na kraju Sv. Mise župnik je najavio devetnicu pred svetkovinu Duhova koja će početi već sljedećeg dana, 22. ov. mj. s misom u 18,30 sati. A iduće nedjelje bit će tri Sv. Mise. Na Svetu misu u 9 sati posebno su pozvani kandidati za Prvu pričest s njihovim roditeljima s kojima se moramo dogovoriti o vremenu i načinu ovogodišnje svečanosti Prve pričesti. Tako isto u 11 sati trebaju doći roditelji kandidanata za Krizmu (Sv. Potvrdu) s kojima ćemo se dogovoriti također za datum i način svečanosti Krizme. O tome momo obavijestit našega biskupa mons Zdenka Križića.

Brojač posjete:
202156
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016