ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava svetkovine Tijelova u Otočcu i Dabru

Danas, 11. lipnja kad je za svu Crkvu svetkovina TIjelova, a uz to je i državni blagdan,u župama Presvetog Trojstva u Otočcu i Sv. Mihovila Arhanđela u Dabru bilo je lijepo i svečano. U Otočcu, gdje je redovito imamo više Sv. Misa danas smo naglašeno imali  smo jednu Misu, i to u 10 sati. Jednu, stoga da bi zaista na toj Misi sudjelovao što veći broj vjernika. Jer nakon Sv. Mise bila je procesija za koju je normalno da sudjeluje veće mnoštvo vjernika. Na Sv. Misu smo pozvali kandidate za Sv. Potvrdu i kandidate za Prvu pričest. Jedni i drugi sudjelovali su u svojim svečarskim haljinama. S njima sudjelovao je i veći broj roditelja. Ovo je bio najbolji uvod u svečanosti Pričesti i Krizme koje će biti u nedjelju, 14 lipnja. (Pričest) i u nedjelju, 21. lipnja (Krizma).Svi prisutni, kako mlađi tako i stariji pažljivo i pobožno su sudjelovali na Sv. Misi. Pjevanje je predvodio župni zbor "Sv. Cecilija" pod vodstvom prof. Branke Bernardi na orguljama.

U homiliji župnik je istaknuo kako se Crkva od samim svojih početaka okupljala  na Euharistiju. Isus je i ustanovio ovaj sakrament uzevši u ruke kruh nad kojim je rekao: Uzmite i jedite ovo je moje tijelo, te kalež s vinom rekavši "Uzmite i pijete iz njega svi..."  Od mnoštva zrnja nastaje kruh  i mnoštva grozdova vino. Isus je htio da s njime budemo jedno. Čovjek kao biće koje je na sliku Božju teži za jedinstvom. Svi mi  težimo u raznim svojim prilikama za zajedništvom. Isus nas poziva na to zajedništvo. Crkva danas također vrši ulogu pozivajući ljude na zajedništvo. Drugo bogoslužje Euharistije nazivamo Sv. Misom. Riječ misa dolazi od latinske riječi mitto -ere što znači poslati. Samim time što smo dionici Euharistije prihvaćamo zadatak poslanja. To znači da je Crkva jer je euharistijska u službi poslanja prema svim ljudima te ih poziva da se uključe u njezin zajednički hod s Gospodinom.

Tijelovska procesija koja slijedi nakon Sv. Mise je s jedne strane  svjedočanstvo vjere svima u svijetu o s druge strane je i poziv  da se pridruže ovom hodu.  Na misi kako i u procesiji posluživao je veliki broj ministranata koje je vodio bogoslov Kristijan Pajdaković.  U procesiji posebno su bili zapaženi članovi DVD-a Otočac, koje redovito predvodi g. Marinko Krmec. Uz njih pažnju su privukli i naši kandidati za Sv.Potvrdu u crvenim togama, predvođeni vjeroučiteljicom gđom.Tinom Košćak, te prvopričesnici u bijelim haljinicama predvođeni s. Ljubomirom Lešić. Postaje za procesiju priredili su i aranžirali s. Judita Podnar, g. Josip Jerbić i g. Ivan Božičević.

 

Tijelovska procesija gradskim parkom

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/597356820888122/

Početak Tijelovske procesije ispred župne crkve

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/263421314867775/

Brojač posjete:
201297
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016