ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Završio posjet bogoslova Otočkom dekanatu

Bogoslovi Gospićko-senjske biskupije svake godine tjedan dana proborave zajedno na ljetovanju upoznavajući po jedan dekanat biskupije u kojoj će pastoralno djelovati. Ove godine bio je na redu Otočki dekanat. Prenosimo što su o tome zapisali sami bogoslovi.

Okupili smo se u biskupskom domu u Gospiću, u ponedjeljak 20. srpnja poslijepodne, bogoslovi: Dalibor Janković, Krunoslav Brajdić, Karlo Špoljarić i Kristijan Pajdaković. Dvojica naših kolega, Mihael Tomić i sjemeništarac Marko Butković bili su spriječeni sudjelovati na ovom susretu.

Nakon susreta i razgovora s biskupom Zdenkom Križićem krenuli smo s voditeljima Marinkom Miličevićem, generalnim vikarom i Mišelom Grgurićem kancelarom i tajnikom na Krasno gdje smo se smjestili u novi župni dom na Krasnu. Biskup i naši voditelji nisu nam mogli izabrati ljepše i bolje mjesto od ovog gdje nas je dočekala nebeska Majka, Gospa od Krasna, roditeljica i odgojiteljica našeg Gospodina Isusa Krista i cijelo vrijeme bdjela nad nama. Marija u svom „Veliča“ izriče stav kakav bismo trebali imati, dakako, posebno mi bogoslovi, u odnosu prema Bogu: veličanje, zahvaljivanje, pouzdanje, radosnu poniznost unatoč svim poteškoćama i problemima, izvršavanje zadaća na koje smo se obvezali kad smo se odazvali u svećenički poziv. Sigurno se svatko od nas  zagledao u Nju, Majku i stavio pod njezinu zaštitu.

Iz Krasna, u utorak, 21. srpnja, nakon jutarnje molitve i doručka pošli smo posjetiti župu Križpolje gdje nas je župnik fra Juro Marčinković upoznao sa svojim pastoralnim radom. Nastavili smo put u župu Brinje i susreli se sa župnikom Pejom Ivkićem koji nas je počastio objedom. Župa Brinje je, kako narod veli, „jedna od boljih župa“. Budući da se u Sincu dan ranije slavio patron župe sv. Ilija, bila je prigoda susresti župnika Andriju Kekića i pomoliti se starozavjetnom proroku čija je veličina u tome da pomazanje Duha koje je primio nije zadržao za sebe, znajući da Božje djelo mora napredovati i rasti. Nakon sv. Ilije, kalendarski danas slavimo Danijela proroka.  Današnji hod završili smo u župi Ličko Lešće gdje smo slavili sv. misu, dobrotom  župnika Ivice Miškulina večerali, družili se te pošli na počinak u Krasnarski planinski raj.

Treći dan, 22.7.  na blagdan sv. Marije Magdalene pridružili smo se Gospićanima u proslavi zaštitnice grada i Dana Grada. Slavlje je počelo molitvom na gradskom groblju sv. Marije Magdalene, kojoj je na groblju posvećena i mala kapela, odakle su mladi nosili u procesiji sliku svetice, uz pratnju gradonačelnika, njegovih suradnika, predstavnika raznih udruga, vjernika i limene gradske glazbe, u katedralu gdje je biskup ordinarij Zdenko Križić predvodio svečano euharistijsko slavlje s biskupom u miru Milom Bogovićem i s desetak svećenika u kojem smo i mi asistirali. Župnik gospićki Mario Vazgeč pozvao nas je na objed. Poslije toga pošli smo na kratki predah u biskupski dom i vratili se pod okrilje Majke Krasnarske.

Četvrti dan, u četvrtak 23. 7. župnik Mile Rajković upoznao nas je sa  župom Švica. U Kompolju čekao nas je don Anđelko Kaćunko s objedom i razgovorom o njegovim župama. Poslijepodne odlazimo u dekanatsko središte u župu Otočac gdje nas  prima župnik i dekan Tomislav Šporčić. U crkvi Presv. Trojstva slavimo misu i obavljamo klanjanje pred izloženim Presv. Oltarskim Sakramentom. Večera je protekla u radosnom druženju i povratak u Krasno bio je u znaku sutrašnjeg kraja našeg ljetnog druženja sa župnicima i vjernicima ovog, po mnogočemu, poznatog dekanata.

U petak.  24.7. ujutro slavili smo  misu u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Krasnu te nakon doručka pošli u razgledavanje i upoznavanje župa Krasno i Kuterevo. Obišli  smo i Utočište za medvjede u Kuterevu. Nakon objeda i druženja, vratili smo se u svakidašnjicu puni dojmova, zahvalni svima koji su nas ugostili, napose našem biskupu Zdenku Križiću koji nas je pratio povremeno svojom prisutnošću i očinskim nagovorom, domaćinu Stipi, voditeljima Marinku i Mišelu te  uvijek i svuda našoj nebeskoj Majci u koju se svaki od nas  zagledao i stavio pod njezinu zaštitu sebe i svoje zvanje, s molitvom:

 

Obodri nas, o Prečista, i našoj želji nestalnoj

Ojačaj krila klonula, za uspone k visinama.

Molimo Te za grješnike, nemoj ih zaboravljati,

Izmoli tračak milosti i oni će ozdravljati.

------

IKA 

Brojač posjete:
160070
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016