ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Misa bdjenja na Krasnu

KRASNO - Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima  nakon čega je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo više desetaka svećenika.

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je mladomisnik vlč.Ivan Devčić sin ovoga kraja i nećak nadbisupa i metropolite Riječkog mons.dr.Ivana Devčića.

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ, djeca i muškarci, a kip Majke Božje Krasnarske nosile su četiri djevojke u narodnim nošnjama  iz Krasna.

Misu uočnicu u 20 sati predvodio je umirovljeni svećenik mons.Pero Zeba u suslavlju s preč.Silvijom  Milinom dekanom senjskim i mons. mr. Tomislavom Šporčićem dekanom otočkim. U koncelebraciji je bilo 15 svećenika.

Mons.Pero Zeba u svojoj nadahnutoj i jezgrovitoj propovijedi je kazao : htio bih da budete zajedno danas samnom  djelitelji radosti i slavlja, ovdje smo došli slaviti, ovdje smo došli svjedočiti, stoga uključimo se. Možda su ovo životni trenuci za kojima cijeli život čeznemo stoga ne zagasi se nego uključi se. Što i danas slavimo? Prije 70 godina na 1.studenog 1950 godine Sveti Otac Papa kao vrhovni naučitelj proglasio je istinu, dogmu da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Jer nije moguće da Majka Sina Božjega našeg spasitelja njezino tijelo istrune u zemlji kao nas običnih smrtnika. To je istina ili dogma, istine se obično pišu na tvrdo u kamen , vidimo da su živovi takve istine nosili na plećima kao svetinju nad svetinjama. Mi upisujemo kao civilizacijski doseg u kalendaru ali ono što danas slavimo očito je nadraslo i kamen i papir, postalo je živo i danas prisutno i nama to danas zbori, jer je govor o Majci Sina Božjega i Majci našoj. Mi svećenici ne znamo čitati znakove vremena pa mislimo moglo je biti i više večeras, ne, više nas je nego što treba nego što civilizacija i vrijeme u kojemu živimo očekuje. Ovdje je puno svjedoka i biti će nas još više jer svakim danom postajemo sve brojniji. U Ovom sutonu predvečerju blagdana Velike Gospe sa nama su tisuće, stotine tisuća hrvata diljem lijepe naše domovine od Aljmaša do Marije Bistrice, od Majke Božje Gerovske, Trsata, Sinja i Međugorja. S nama su dakle tisuće hrvata katolika koji kao i vi pažljivo i pobožno slušaju i iščekuju. Marija je početak boljega svijeta, ona pokreće život i živu crkvu zato više kameni spomenici u odnosu na Mariju ne važe jer ona gradi život, ona je rijeka, ona je bistra voda koja natapa žedne duše našeg naroda.

Marija kaže, molitva i pokora, ispovijed je dakle ključ svega, valja nam skrušena ispovijed. Zato Mariju zovemo milosni izvore, snago i utjeho, ona postaje most preko kojeg se dolazi do novog života. Marija je za nas katolike put i poticaj i zato smo večeras na pravom mjestu jer ovo je Krasnarska majka ta ružica velebitska koji smo i ja i vi došli ubrati i u vrt svoje duše zasaditi , njegojumo je predragi, vratimo se natrag korijenima, budimo Marijina djeca , to je crkva kojoj ja i Vi pripadamo sveta katolička i apostolska .

Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom Ivana Prpića, a za orguljama bilo bogoslov Kristijan Pajdaković.

Nakon mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru u svetištu, a klanjanje je predvodio mons. mr. Marinko Miličević – generalni vikar biskupije.

Na bdjenju okupilo se više stotina vjernika koji su došli iz Otočkog, Senjskog i Gospićkog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara, primjerice vjernici iz Plaškog, Otočca, Gospića, Senja,  SJP Ajkule iz Rijeke i mnogi drugi.

( ib) 

Brojač posjete:
160020
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016