ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava blagdana Sv. Roka

U nedjelju, 16. kolovoza 2020. po liturgijskom kalendaru prvenstveno se slavila XX. nedjelja kroz godinu. No, ujedno je bio i spomendan Sv. Roka. Budući se u župi Presvetoga Trojstva - Otočac posebno proslavlja Sv. Rok, Sv. mise služili smo s molitvenim obrascem  Sv. Roka.  Mi u Otočcu imamo kapelicu Sv. Josipa gdje uz  Sv. Josipa imamo i kip Sv. Roka. A na pročelju župne crkve imamo prozor na kojem je vitraj - slika Sv. Roka. 

Ove godine proslava Sv. Roka bila je posebna i jedinstvena. Slavili smo dvije Sv. Mise, i to u 8,30 i 10 sati. Na jednoj i drugoj Sv. Misi sudjelovao je relativno veliki broj vjernika. Na prvoj Sv. Misi pjevali su članovi dječjeg zbora "Anđeli" pod vodstvom s. Lešić, a u 10 sati župni zbor "Sv. Cecilija" pod vodstvom bogoslova Kristijana Pajdakovića. 

U homilijama Župnik je govorio o Sv. Roku. Naglasio je Sv. Roka kao uzor hodočasnika. Njegov lik nam osobito dobro dolazi u ovim danima proslave Velike Gospe kad tolika mnoštva hodočasnika dolaze  u marijanska svetišta. Sv. Rok je svojim hodočasničkim životom na osobiti način posvjedočio milosrđe i ljubav prema bližnjima koje je na hodočašćenju susretao. To milosrđe pokazuje prema siromasima, prema, bolesnima i prema svojim znancima.  Nadalje Propovjednik je citirao tjelesna i duhovna djela milosrđa koja su zapravo preuzeta iz evanđelja (Mt 25) koje smo na današnjim Sv. Misama pročitali. 

Na Sv. Misu u 10 sati Župnik je pozvao na posebni način svoju rodbinu koji žive u Otočcu ili u drugim mjestima, i to sve koji su potomci župnikovih roditelja koji su sklopili svoj brak prije sto godina. Za tu godišnjicu izdana je posebna knjiga pod  naslovom "Sto godina obitelji Roka i Marije Šporčić". 

Na kraju Mise urednik iste dr. Ivan Šporčić predstavio je knjigu. Nakon Sv. Mise bilo je zajedničko druženje u Pastoralnom centru i dvorištu župnoga stana. U tom vremenu mogala je svaka obitelj uzeti spomenutu knjigu.

U pripremi i organizaciji ovog susreta osim župnika sudjelovali su na svoj način svi prisutni. No, jedan dio njih se na posebni način zauzeo i doprinio kvaliteti ovog uobičajenog susreta koji je ovaj put bio poseban i vjerujem unio ideju za njegov novi početak.

Brojač posjete:
160072
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016