ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
XXV. nedjelja kroz godinu, 20. rujna 2020. u Otočcu i Dabru

U nedjelju, 20. rujna 2020. u Otočcu smo proslavili XXV. nedjelju kroz godinu  s tri sv. mise. Dopodnevne mise predvodio je župnik T. Šporčić, a večernju vlč. J.  Ladišić.

Ove nedjelje po pastoralnom programu Gospićko-senjske biskupije bilo je predviđeno da se slavi katehetsko-vjeronaučna nedjelja. Mi u Otočcu odgodili smo tu proslavu za drugu nedjelju, 27. rujna o.g. Učinili smo to stoga da bi se bolje pripravili za tu proslavu. Još prošle nedjelje kao i današnje pozvali smo roditelje da dođu na jednu od sv. misa te podignu formular za prijavu svog djeteta za župnu katehezu. I većina roditelja je to učinila. Pozvali smo ih da u nedjelju 27. ov. mj. donesu te prijavnice te se konkretno dogovorimo kako ćemo provoditi katehetske susrete. Mi, hvala Bogu, imamo prostrane dvorane u koje možemo primiti svaku grupu posebno provodeći sve predviđene mjere s obzirom na Covid 19.

Također smo pozvali sve vjeručenike od I-V-VI. razreda u srijedu,  a u četvorak  VII. i VIII. razred da dođu na ispovijed  prije večernje svete mise u 17,30 - 18,30.Tako da pristupe sakramentima u ovim početnim danima  nove školske godine.

Najveći broj roditelja danas je došlo u 9 sati, nešto manje u 11 sati i 18,30 sati. Pjevali su redoviti pjevači.

Župnik je u homiliji govorio o temi nedjeljnog evanđelja. Ono je donosilo prispodobu o kraljevstvu Božjem, koje Isus uspoređuje s vinogradom u kojeg domaćin poziva radnike. Poziva ih u različito doba dana. Prve već u rano jutro je pozvao i pogodio se s njima za jedan denar, a druge pak pred sam kraj radnog dana. No, kad je upravitelju dao nalog da radnicima dade isplatu dnevnice najprije je isplatio one koje su došli posljednji i koji su najmanje radili te im dao po denar. Oni koji su radili od samog početka dadan  pomislili su da će  dobiti znato više jer su radili. No, i oni su dobili po denar. Reagirali su i prigovarali. No Gospodar im kaže: Zar je vama krivo što sam ja dobar?  Ja mogu sa svojim raspolagati kako  hoću.  Gospodar vinograda je Gospodin Bog. On poziva u svoj vinogad (Božje kraljevstvu) svakog čovjeka. No, pitanje da li  ga čujemo i dali smo spremni  poslušati. Denar je slika potpune plaće. A to je život s Gospodinom . To je punina života. Bog je u  Isusu Kristu došao na zemlju da nam dade svoj život. I to da  nam dade život u punini te nijedan ne propadne nego ima život vječni. To se daruje svima koji  se uključuje u rad njegovog vinograda.- Božjeg kraljevstva.  Plaća je potpuna za sve. Ne može biti veća. Ona nadilazi nas same. Ne zato što smo to zaradili nego jer je  to milost - dar.  Ovdje u ovom evanđelju nije dakle riječ o pravednosti nego o  milosti  Božjoj.  Po našoj ljudskoj pravednosti nikad ne bismo mogli zaslužiti Kraljevstvo Božje. Možemo ga zadobiti samo po Božjem milosrđu. Gospodin je onaj koji nas poziva i koji nas nagrađuje. Naše je da se odazivamo,  da da budemo otvoreni prema njegovom daru i nagradi koja je uvijek potpuna i iznad očekivanja. No, naše misli pa onda i naše računice su daleko od Božjih misli i shvaćanja Božjega dara. 

Na sv. misi u 11 sati bila je i svečanost krštenja  djeteta Petre,  prvorođene kćerke Danijela Podnara i Ivane r. Orešković. Kumovala  je Valentina Orešković. Svečanosti je nazočio veći broj najbliže rodbine, a među njima najstarija je bila prabaka Danica (Danja) Podnar r. Rončević.

U nedjelju poslije podne u 14,30 bila je sv. misa i u crkvi Sv. Mihovila u Dabru. Naazočilo  je  dvadesetak vjernika.

 

Brojač posjete:
827250
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016