ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Sv. Mihovila Arkanđela u Dabru i Ramljanima

U utorak, 29. rujna 2020 na  blagdan  svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela u župnoj crkvi u Dabru proslavili smo župnog zaštitnika  - Sv. Mihovila Arkanđela. Svečana  Misa bila je u 11 sati. Misu je predvodio i propovijedao vlč. Mario Kralj, ovogodišnji mladomisnik i  župni vikar u Senju. S njim su koncelebrirali: vlč. Andrija Kekić, župnik sinački, vlč. Jure Ladišić, duhovnik slabovidnih i župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić, koji je  i župnik  Dabra.

Prošlih godina redovito smo na ovaj blagdan  imali dvije sv. mise. No, ove godine radi predostrožnosti koronavirusa imali smo prijepodnevnu misu. Pjevanje su animirale članice zbora Trinitas iz Otočca Anamarija Jurković i Antonija Marić. Sav  prisutni narod skladno je pjevao.

Propovjednik je u homiliji lijepo protumačio imena svetih Arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela. Istaknuo je imena kao znak njihova služenja Bogu i ljudima.  Tako Mihael označuje veličinu Božju i bori se za nju, Gabriel Božju snagu koji postaje i navjestitelj Bl. Djevici Mariji da će ona snagom Duha Božjega začeti sina Božjega, Isusa Otkupitelja. Rafael će ozdraviti sina Tobijina. 

Osnovna poruka današnjeg blagdana jest u tome da se i mi sami borimo da duhovne vrednote, a one se očituju ponajprije u tome da smo u zajedništvu s Bogom. Arhanđeli su veliki u tome što su u stalnom zajedništvu s Gospodinom i stoje mu, rekli bismo, na raspolaganju. Pakao je u tome ako bismo bili sami, napušteni. Zato je zajedništvo s Bogom i bližnjim najbolje svjedočanstvo onog vječnog života za kojim težimo.

Na kraju slavlja župnik Šporčić srdačno se zahvalio predvoditelju i propovjedniku bogoslužja, prisutnim svećenicima, pjevačima te prisutnim vjernicima, kako samim župljanima Dabra tako i gostima koji su došli samo na proslavu Sv. Mihovila iz raznih krajeva.  Veći dio bio je  iz Zagreba, ali jedan dio također iz Vinkovaca, Rokovaca te jedan bračni par iz Novog Vinodolskog.

Svima je bilo ponuđeno da si nabave molitvenike, križeve i raspela, godišnjak "Vrilo" i drugo.

Tako smo u ovoj godini, makar u otežanim uvjetima radi normi koronavirusa ipak svečano i raspoloženo proslavili ovaj blagdan.

Nakon Sv. Mise svećenici  pošli su na ručak kod gđe Katarine Šebalj koja već čitavo desetljeće u ovoj prilici priprema bogati stol za uzvanike.

Ona sa svojim sinom Pericom ove godine sama je dospjela to učiniti na sebi svojstven način s vrlo bogatim jelovnikom. Srdačno joj se zahvaljujemo !

Nakon prijateljskog i svečanog susreta u Dabru, svećenici i pjevači pošli u župu Ramljanje gdje je župna crkva također posvećena Sv. Mihovilu.

Ondje ih je ugostio župnik vlč. Andrija Kekić. Lijepo vrijeme u predvečerje toga dana omogućilo je mali domjenak na otvorenom pred crkvom, gdje je starodrevna šterna. Oko nje okupili su se gotovo svi vjernici koji su prisustvovali i na sv. misi. Unatoč koroni za vilice su poslužili svi prsti na ruci. Druženje je proteklo u ugodno  razgovoru, fotografiranju i prisjećanju na Miolje bližih i daljnjih godina. 

Sa šterne lijepo se mogla uočiti obnova župnog stana (plovanije), koja se polako pretvarala u "gromaču" kamenja, a sada je na vidiku zgrada koja može imati više namjensku svrhu. Čestitamo župniku Andriji na upornosti i postignutom uspjehu.

 

Brojač posjete:
826694
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016