ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
XXVII. nedjelja kroz godinu

Danas, 4. listopada o. g. - XXVII. nedjelje kroz godinu, u Otočcu smo slavili redovite svete mise. Bilo je to u 9, 11 i 18,30 sati. Mise je predvodio i propovijedao župnik T. Šporčić. Vlč. Jure danas je sudjelovao na proslavi župne zaštitnice Bl. Dj. Marije od Sv. Krunice u Ličkom Lešću. Pjevanje su predvodile redovite pjevačke grupe: dječji zbor, veliki župni zbor i zbor Trinitas.

Osim onih koji su redoviti na svetim misama, na svakoj misi bilo je ponešto roditelja koji su došli i donijeli svoje prijavnice za župnu katehezu svoje djece. Nadam se da su s ovom nedjeljom predali prijavnice svi roditelji koji računaju s pripremom na sakramente svog djeteta, bez obzira je li u višem ili nižem razredu.

Pozivamo i one koji možda još nisu, da to učine iduće nedjelje. No, također pozivamo kako vjeroučenike tako i njihove roditelje, da ne budu samo oni koji će se pismeno prijaviti za sudjelovanje na župnim susretima nego da to stvarno i čine. Prijavnice bez dolaženja neće imati nikakvu vrijednost. 

Evanđeoska poruka današnjeg bogoslužja: Glavni pojam - riječ današnjeg evanđelja (Mt 21,33-43) je vinograd. Vinograd je česta tema Svetog pisma. U Starom zavjetu proroci često koriste sliku vinograda kako bi opisali stanje naroda Božjega. Vinograd predstavlja sve dobro, vidljivo i nevidljivo što ga je Bog stvorio, predstavlja čitavi svijet, u Starom zavjetu  Božji izabrani narod,a u Novom zavjetu  samu Crkvu.

Bog je jedini vlasnik i gospodar vinograda. On povjerava svoj vinograd vinogradarima da bi mu uzvratili plodovima od uroda. No, oni prema evanđelju to ne čine. Dapače, oni odgone, kamenuju, čak ubijaju Gospodareve sluge. Isus pita što će Gospodar (Bog) na to učiniti vinogradarima. I dobiva odgovor da će im oduzeti vinograd i dati ga na upravljanje drugima. Isus s time jasno govori  farizejima i starješinama naroda da će Bog ona dobra koje je povjerio njima oduzeti i dati drugima.

Svakom čovjeku povjerena je briga za njegov "mali svijet" - mikrokozmos. Vrijeme i prostor koji je nama ostavljen na upravu. Vrijeme i prostor koji je nama osobito povjeren dio je Božjeg vinograda. I mi smo odgovorni kako s njime upravljamo, da li dajemo plodove koje Gospodin od nas traži. Život je poput vinograda u kojem je svatko od nas pozvan obraditi i brinuti svoj dio. Gospodin nas neće zaboraviti.

Na misi u 9 sati župnik je posebno zahvalio bogoslovu Kristijanu Pajdakoviću koji danas odlazi nakon praznika u Bogoslovno sjemenište da bi nastavio bogoslovni studij II. godine. Ujedno je pozvao vjernike da se mole kako za Kristijana tako i za sve druge koji se pripremaju za svećeništvo.

Brojač posjete:
827183
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016