ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina Svih svetih u Otočcu i Dabru

Na svetkovinu Svih svetih  kad se ujedno slavila i XXXI. nedjelja kroz godinu u Otočcu smo slavili tri sv. mise. U 9 i 18 sati u Otočcu je sudjelovao relativno veći broj vjernika nego li to bude redovitih nedjelja. U 11 sati to je bilo znatno manje. Vjerojatno u to vrijeme više je župljana otišlo na okolna mjesta gdje su najvećim dijelom pokopani pokojni onih koji su iz tih župa došli u Otočac.

Pjevanje su predvodili redovni pjevači, prvoj misi gđa Gabrijela Degoricija, na drugoj s. Ljubomira Lešić, na večernjoj bogoslov Kristijan Pajdaković.

Poslije podne u 14,30 slavili smo sv. misu u župnoj crkvi u Dabru. Redovito drugih godina na ovu svetkovinu veći  broj vjernika dođe iz Zagreba, Otočca i drugih krajeva kamo su se dabrani odselili. Zato dođu na grobove svojih pokojnika. No, ovaj put to je bilo izostavljeno radi teškoća s  određenim  epidemioloških mjera te se nisu usudili polaziti na put.

U Dabru je predvodio pjevanje Kristijan Pajdaković. Nakon sv. mise svi su pošli na groblje koje je u neposrednoj blizini crkve i molili odrješenje za svoje pokojne. 

U homilijama na svim misama  Župnik je  govorio o svetkovini Svih svetih.  Tumačio je  tekst evanđelja koji  je iznosio osam blaženstava. Blaženstva su izrečena na brdu. Isus pred sobom ima mnoštvo. On sjede i stade naučavati.

Očito je i on tada zaista nastupio kao učitelj.  S blaženstvima, možemo reći, Isus donosi  novost kojom  On upotpunjuje stari zakon. A od tih osam posebno je tumačio prvo blaženstvo koje glasi: Blaženi siromašni duhom jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Ono je u tekstu prvo, a ne bez razloga. Jer ono je kao uvjet svih drugih. Posrijedi su siromasi duhom. Duh je najdublja stvarnost - imati duh koji je siromašan, duh je koji ima potrebu. Imat duh prosjaka, znači imati težnju za nečim što ti nemaš dovoljno. Blago onima koji su prosjaci - ukoliko je to najdublja stvarnost našega života. Svatko od nas je po naravi  nedovršen, svima nam je potreban Bog. Potrebni smo Boga i bez Boga smo zapravo mrtvi. Živjeti bez potrebe za Bogom i za drugima vodi u stanje tame. 

 

Brojač posjete:
116966
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016