ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sjednica Župnog pastoralnog vijeća otočke župe

U srijedu, 11. prosinca 2020. u 18 sati, u velikoj dvorani Pastoralnog centra župe Otočac održana je sjednica Župnog pastoralnog vijeća otočke župe. Sjednicu je sazvao i predsjedao župnik Tomislav Šporčić. Sjednici je nazočilo 10 članova Vijeća. Osmero se ispričalo neki radi nepredviđenih obaveza, a drugi radi zdrastvenih teškoća. Na sjednici su svi pažljivo i aktivno sudjelovali. U ovom vremenu, pred Božić, prikladno je sastati se s Vijećem radi dogovora i planova u vezi proslave Božića i božićnih blagdana.

No, ove godine ta poteba je još više naglašena radi posebnih uvijeta i mjera COVIDA 19, pa onda i (ne)mogućnosti provođenja redovitih programa. Nakon što su dekani biskupije i savjetnici biskupa mons. Zdenka Križića 1. prosinca o. g.  imali zajednički sastanak u Gospiću, bilo je uputno s članovima Vijeća sjednicu. 

Osnovna tema razgovora bile su odredbe biskupa mons. Križića za vrijeme Božića i Božićnog vremena u skladu s restrikcijama Nacionalnog stožera. On ih je uputio svim župnicima. I mi smo ih na ovoj sjednici predstavili i naglasili pojedine točke. 

Što se tiče odredbe Nacionalnog stožera RH da na vjerskim slavljima smije biti prisutno 25 osoba biskup piše: "Većina župa naše Biskupije je s manjim brojem stanovnika pa ne postoji neka veća opasnost da se ugrozi taj postavljeni limit. No, bez obzira na to preporučujemo da svaki župnik redovito naglašava važnost poštovanja mjera Nacionalnog stožera RH koje se odnose na poznate propisane mjere."

Da bi se omogućilo što većem  broju vjernika da sudjeluju na nedeljnim misama Biskup daje dozvolu župnicima da svagdje gdje ocjene potrebu služenja svete mise i radnim danom da mogu imati dvije mise (jutarnju i večernju), također naš je biskup dozvolio da se subotom navečer može imati sv. misa od iduće nedjelje. U vezi s time mi smo na Vijeću zaključili da nam prije Božića to nije potrebno jer veći dio vjernika dolazi na jutarnje zornice. Malo bi bilo onih koji bi došli navečer. No, vidjet ćemo kako će s ovim mjerama biti poslije Božića i da li bilo potrebno subotom navečer imati nedjeljnu misu?

U vezi katehetskih susreta za vjeroučenike za našu župu najbolje je da vjeroučenici dolaze na svoje mise kako je to uobičajeno. Svi razredi imaju po jednu mogućnost od tri svete mise da dođu na jednu od njih sa svojim roditeljima. Onda nije potrebno da drže propisanu distancu. A na katehetski susret su i do sada išli svaki razred u svoju dvoranu. U nijednoj dvorani nema ih više od  15-20.  U  ovo vrijeme nažalost bit će ih i manje.

U vezi Božićnog ispovijedanja nas dva svećenika (Šporčić i Ladišić) prije jutarnjih zornica smo na rasplaganju za sv. ispovijed. A organizirat ćemo i ispovijed u petak prije IV. nedjelje došašća  18. 12. u 17 sati  s time da će nam doći susjedni svećenici i ispovijedat će po jedan u svakoj dvorani pastoralanog centra te u sakristiji i predvorju župne crkve. S time će se izbjeći bilo kakva opasnost o prekršaju okupljanja.

K starijima i bolesnima će se poći na poziv svakog pojedinca s poštivanjem epidemioloških mjera.

Najviše se raspravaljano o tome kako provoditi ovogodišnji blagoslov obitelji (kuća)? Biskup je naglasio da se ide onim obiteljima koji se unaprijed jave da žele obaviti taj pohod i blagoslov. No, posavilo se pitanje koliki bi broj bio spreman javljati se kad to nije uobičajeno u našoj župi. Možda bi bilo bolje zamoliti vjernike da se jave oni koji za sada nisu zato da se dolazi. Treća je mogućnost, možda najbolje da se ide po običaju određenog dana kroz ulice i naselja s tim da se preporuči svima da oni koji ne žele da ih se mimoiđe da budu spremni tako da otvore vrata ili pozovu svećenika ili slobodno da ga o običaju prime. Posebno je ovo moguće vršiti  kod onih obitelji koje imaju svoju vlastitu kuću. Drugačije je sa stanovima gdje je teže vidjeti kada i gdje je svećenik. Postoje različite mogućnosti i uvjeti. A drugo, neznamo još, kakva će situacije s navedenim mjerama biti poslije Božića i kada će se one ublažiti ili eventualno još pooštriti. Stoga je za sada nemoguće reći kako to činiti nego je potrebno uviđati, prosuđivati pa na temelju dobrih uviđaja objavljvati. U svakom slučaju ove godine nije potrebno s blagoslovom obitelji žuriti. Može se obavljati polakše i u prikladnije vrijeme. I do sada je bilo onih koji su  "zaboravljali" obaviti ovaj blagoslov i poneki teško doznavali kada se blagosljivlja  njihovova ulica. To se posebno ticalo onih koji imaju stanove u zgradama. Takvi bi se možda trebali javljati svake godine. A oni koji imaju svoje kuće nikad i ne postvljaju pitanje da li će blagosloviti kuću. Ove godine neka budu slobodni te slobodno to postave u pitanje,  ako nije za njih prikladno vrijeme neka slobodno reknu.  No, sve ovo ostaje na razmišljanju jer stvari se u ovoj situaciji svakodnevno mijenjaju.

Svi smo pred  pitanjima koje će trebati donijeti odluku u kratkom vremenu. U svakom slučaju poštivat će se volja svakog da u određenim danima ne bude spreman za pohod svećenika, i također će biti slobodan da kasnije kad god to bude moguće pozvati svećenika da dođe i  blagoslovi njegovu obitelj i stan/kuću.   

 

Brojač posjete:
116949
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016