ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
IV. nedjelja došašća u župnoj crkvi Presvetog Trojstva - Otočac

U našoj župnoj crkvi slavili smo tri  sv. mise. Na svakoj svetoj misi bio je primjeren broj kako našoj crkvi tako i predviđenim mjerama. Pjevanje su predvodili redoviti orguljaši te zajedno s ostalim pukom uljepšali liturgijsko slavlje.

Župnik je u homilijama tumačio evanđeoski tekst po Sv. Luki koji govori o navještenju Bl. Dj. Mariji da će začeti i roditi sina. Da će se to dogoditi po  Duhu Svetom. Djevica moli. No, ta molitva očituje šutnju.

Ona je sva usmjerena Gospodinu. Zato Ona u toj molitvi prije svega sluša. U kasnijem dijelu istog evanđelja, sveti Luka će svjedočiti kako je Djevica, uz pohranjivanje događaja, u svom srcu i razmišljala o njima. Ovo je velika Marijina krepost. Djevica je slušala Anđela. No, Anđeo je i nju slušao, kako riječi koje je govorila  tako je vidio njezino iznenađenje, njezine geste.

Tako se među njima stvorila komunikacija. A to je plod i svrha svakog iskrenog slušanja i molitve. Ovo prepoznajemo u Mariji kao ključ njezina života. Ovu krepost prepoznajemo u mnogim svecima koji su znali meditirati i ponirati u Riječ Božju. Marija je slika i tip te uzor Crkve. Crkva je pozvana prije svega moliti. U ovo vrijeme došašća i to u vremenu kad smo više nego inače zatvoreni u svojim kućama, na što nas prisiljava opasnost od koronavirusa, imamo i više i čisto vanjskih uvjeta za šutnju i sabranost. Tako u svemu što nije dobro, kojim smo obuzeti ima i nešto dobroga. Riječ Božju posebno slušamo i onda kad čitamo Sv. Pismo ili tekst koji tumači i razlaže svete tekstove. 

U tom vidu smo pozvani da pratimo i čitamo vjerski tisak, knjige koje su duhovnog sadržaja ili pratimo životu Crkve bilo u povijesti ili sadašnjosti.

Pozvani smo slušati Gospodina u raznim prilikama našega života. Posebno onda kad idemo na ispovijed pitamo se pred Gospodinom što smo sagriješili. Kad nekoga kritiziramo ili ga hvalimo imajmo prije svega na umu ono što bi mogla tu biti Božja volja i Njegova mudrost.

Nakon večernje mise pošli smo na gradski trg te blagoslovili  i upalili četvrtu adventsku svijeću. Na ovoj maloj svečanosti sudjelovao je gradonačelnik i dogradonačelnik Grada Otočca te vjernici koji su sudjelovali na sv. misi. 

Brojač posjete:
116940
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016