ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina Svete Marije Bogorodice i Nove godine 2021.

U župnoj crkvi Presv. Trojstva u Otočcu na svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Nove godine slavili smo tri svete mise. Prvu sv. misu u 9 sati predvodio je župnik T. Šporčić, drugu u 11 sati vlč. Jure Ladišić i večernju u 18 sati preč. Josip Šimatović, župnik udbinski. Sva trojica su u svojim propovijedima nastojali povezati jedan i drugi smisao ove svetkovine. Svetu misu u Dabru imao je župnik Šporčić u 14,30.

Na misi je bio svečani blagoslov vode za župljane Dabra.

Prvenstveno s vjerničko-kršćanske strane ovo je marijanski blagdan. U središtu pažnje je Marija koju pronalaze pastiri s djetetom. Ona je rodila Isusa koji je Bog i čovjek. Ona je Bogorodica. Crkva ovu istinu ispovijeda kroz svu svoju povijest. Još na  crkvenom saboru (koncilu) u Efezu 325 godine to je svečano proglasila. To je Crkva tada i javno obznanila jer je bila potaknuta krivim učenjem da je Marija samo Kristorodica, tj da je rodila samo čovjeka. Ova istina vjere na osobiti način ima i svoje ekumensko značenje. U Pravoslavnoj crkvi ona je posebno istaknuta.

Ovaj dan slavi se i kao blagdan (neradni dan) kojim se prije svega ima označava prvi dan nove godine. Ovaj put 2021. Ovaj dan nas podsjeća da vrijeme prolazi. Bivamo stariji, iskusniji ali i bolesniji, te bliži i završetku ovozemaljskog života. S jedne strane se raduje, ali je i prilika da se u ozbiljuje.

Na kraju svake svete mise župnik je prisutnima čestitao Novu godinu te posebno najavio početak blagoslova obitelji. Zato ćemo u nedjelju 3. ov. mj. na svakoj misi blagosloviti trokraljsku vodu za one koji to nisu već učinili na blagdan Sv. Obitelji. U nedjelju ćemo također objaviti raspored blagoslova obitelji za čitavi tjedan do 9. ov. mj.

Blagoslov obitelji započet ćemo 4. siječnja o.g. Najprije će se poći u Obilje i Kostelčevo selo. U utorak, 5. siječnja blagoslivljat ćemo u Šumećici i Vivozama. Za druge dane raspored ćemo objavit na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja na svim misama.

A objavit ćemo i na društvenim mrežama i web stranici naše župe.

Brojač posjete:
117001
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016