ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnjak župa Otočkog dekanata Vrilo ove je godine izišao po 17. put.

Uvodni tekst mons. Tomislava Šporčića ukazuje na specifičnost prošle godine zbog pandemije koronavirusa a posebno težište želi staviti od prošlogodišnjih događaja na 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima zaslužnog za izdanje latinskog prijevoda Biblije, Vulgate. Slijedi božićna poruka gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te rimokatolički kalendar s godišnjakom čija je posebna vrijednost što se kod svakog mjeseca predstavlja pojedini svetac od sv. Tome Akvinskog, čiji je spomendan 28. siječnja, pa do sv. Ivana apostola i evanđeliste čiji dan slavimo 27. prosinca. Vrilo zatim donosi apostolsko pismo pape Franje o sv. Jeronimu „Scripturae sacrae affectus“, kako i iscrpni prikaz nastanka Gospićko-senjske biskupije pred 20 godina.
Slijedi rubrika „Dobro je znati“ s iscrpnim podacima o blagdanima u Hrvatskoj, astronomskim i statističkim podacima, shematizmu Katoličke crkve u svijetu, Republici Hrvatskoj te tijelima i službama Gospićko-senjske biskupije. Tu je i popis biskupa Hrvata izvan domovine kao i popis godišnjaka, povremenika i tjednika u Gospićko-senjskoj biskupiji. Mons. Šporčić detaljno s crkveno-kanonskog aspekta govori o sakramentima kršćanske inicijacije. Blaž Divjak piše o kravama i medvjedima u Svetom pismu.
Slijedi rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ u kojoj se daje prikaz najvažnijih biskupijskih događaja, kao što je zahvalno hodočašće svećenika biskupije Gospi od Krasna, blagoslov temeljnog kamena budućeg samostana sestara bosonogih karmelićanki u Gospiću, kao i predstavljanje dekanatskih susreta.
Rubrika „Vijesti iz župa Otočkog dekanata“ donosi kronologiju događanja u svim župama od Otočca, središta pastoralnih zbivanja pa preko Dabra, Ličkog Lešća, Prozora, Kutereva, Krasna, Brinja, Križpolja, Jezerana, Stajnice, Lipica, Kompolja, Brloga, Sinca, Čanka i Ramljana i Švice. Slijede rubrike „Mladi za mlade“ i „U susretu s ljudima i krajem“.
Uz bogate pastoralne aktivnosti mons. Šporčića u drugim župama i biskupijama, Zlatko Bielen daje sažetak svog rada na slikama župne crkve Presvetog Trojstva, a tu je i dio projekta biskupa Bogovića o svećenicima pokopanima u župama Otočkog dekanata. Pozornost privlači stoljetni skup Šporčića u Otočcu kao i članak o prvom penjalištu u Gackoj.
U rubrici „Iz tiska“ predstavlja se knjiga „Sto godina obitelji Roka i Marije Šporčić“, a tu je i predstavljanje posljednjeg broja Vrila, svojevrsne Danice Gacke doline kako ga je nazvala predstavljačica Jasminka Brala Mudrovčić. Predstavljena je i monografija mjesta i župe Kompolje autora don Anđelka Kaćunka te obrazloženje nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine Milana Kranjčevića. Vrilo iz pera Jasminke Brala Mudrovčić predstavlja novu knjigu Doncameron Anđelka Kaćunka, dok Manja Kostelac Gomerčić predstavlja novu knjigu Milana Kranjčevića Coronameron. Žarko Relota predstavlja knjigu Anđelka Kaćunka „ Optimist ali teški realist“ a Vrilo prezentira i novu knjigu Milana Kranjčevića „Tako se nekada živjelo u Gackoj“. Na kraju Vrilo najavljuje vremenik aktivnosti ovogodišnje proslave Fabijanova u Otočcu.
Urednik časopisa je župnik Otočca i Dabra i dekan otočki mons. mr. Tomislav Šporčić, izdavač župa Presvetog Trojstva iz Otočca. Na naslovnici dominira glavni oltar župne crkve Sv. Ilije u Sincu a na poleđini pokrajnji oltar BDM od Sv. krunice u istoj crkvi koje su pripremili Frana Lokas i Milan Kranjčević. Vrilo ima 320 stranica A5 formata te je po sadržaju kronika crkvenih zbivanja župa Otočkog dekanata, i važna je kronika kulturnih i društvenih zbivanja Gackog kraja.

IKA

Brojač posjete:
116910
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016