ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bogoslužja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu IV. nedjelje kroz godinu

Četvrte nedjelje kroz godinu,  31. siječnja 2021. u Otočcu slavili smo tri svete mise po ustaljenom rasporedu u 9, 11 i 18 sati. Čitavog ovog dana bilo je sniježilo te je bilo neprikladno za hodanje. Vjerujemo da je i radi toga bilo relativno manje vjernika na misi. Posebno je to bilo vidljivo na prijepodnevnim misama.No, u 9 sati kao i inače bilo je najviše ljudi, a navečer je bilo znatno više nego li drugih nedjelja.

Pjevanje je na prvoj misi predvodila grupa članova Dječjeg zbora "Anđeli" pod vodstvom č.s. Ljubomire Lešić i gđe Gabrijele Degoricija, u 11 sati članovi župnog zbora "Sv. Cecilija"  pod vodstvom prof. Branke Bernardi i na večernjoj misi članovi zbora "Trinitas"

Župnik je u homilijama nastojao protumačiti evanđelje i povezati misli s konkretnim životnim prilikama i teškoćama koje se danas očituju u raznim vidovima, a posebno pod vidom braka i obiteljskog života. Evanđelje je donosilo tekst iz evanđelja

Sv. Marka (1,21-28). U tekstu se govori kako je Isus došao u grad Kafarnaum te u tamošnjoj sinagogi propovijedao. U sinagogi se našao čovjek koji je bio opsjednut nečistim duhom koji je vikao: "Što ti imaš s nama Isuse Nazarećanine. Znadem tko si: Svetac Božji". No, Isus mu zapovijedi: "Umukni i iziđi iz njega". I nečisti duh potrese njime i iziđe iz njega".  Svi su ostali zapanjeni, prestrašeni s pitanjem: Tko li je ovaj da mu se i nečisti duhovi pokoravaju.

Ovo evanđelje pobuđuje u nama s jedne strane zanos i uzdignuće. No, s druge strane zastrašuje. Sve su to osjećaji vjere. Tko vjeruje, osjeća strah, ali ga zanos vodi naprijed, osjeća zbunjnost, ali  prevladavaju pozitivni stavovi. Zanos vjere rasvjetljuje život u trenucima strahova i nesigurnosti. 

Svatko od nas je u stalnoj napasti da više ili manje padne pod utjecaj slog duha. stoga trebamo stalno bdjeti i moliti te biti u zajedništvu s Gospodinom. To je najbolja obrana i sigurnost na našem životnom putu.                                                               

Ovo evanđelje izričito želi reći da je Isus onaj koji ima zadnju Riječ. On pobjeđuje, koji je moćan. Nije potrebno tražiti neke druge osloboditelje i iscjelitelje. Gospodin je naša svjetlost i snaga, koga da se bojim kaže psalmista.

 

 

Brojač posjete:
110970
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016