ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagdan sv. Blaža proslavljen u Otočcu

 Na blagdan sv. Blaža 3. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu večernju misu u 18,00 sati predvodio je i propovijedao otočki dekan i župnik mons. mr. Tomislav Šporčić, uz asistenciju umirovljenog svećenika i pastoralnog asistenta za slijepe i slabovidne don Jure Ladišića.

Mons. Šporčić predstavo je život sv. Blaža, biskupa i mučenika. Rođen je u 3. stoljeću u Sebasteji u Armeniji i rano postao kršćaninom. Bio je liječnik, pomagao je siromašnima. Budući da je ustrajno svjedočio Krista, vjernička ga je zajednica izabrala za biskupa. Kada je u vrijeme cara Licinija na Istoku započeo veliki progon kršćana, u kojemu su među prvima stradavali biskupi, Blaž je hrabrio svoje vjernike. Na njihov nagovor sklonio se u neku špilju, ali su ga brzo pronašli i izveli pred sud. Kako se nije htio odreći vjere u Krista, odsjekli su mu glavu i bacili ga u jezero. Bilo je to 317. godine.

Uz blagdan sv. Blaža povezan je običaj „grličanja“, tj. blagoslova grla koji svećenici podjeljuju uz dvije upaljene svijeće i uz riječi: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla“.

Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Nakon mise svećenici su blagoslivljali vjernicima grla po zagovoru sv. Blaža. Na misi se okupio veći  broj vjernika, posebno djece i mladih.

Euharistijsko slavlje animirala je prof.Branka Bernardi na orguljama uz dio članova crkvenog zbora sv. Cecilije.

I.B.

Brojač posjete:
116833
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016