ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bogoslužja VI. nedjelje kroz godinu u župi Presvetoga Trojstva - Otočac

U nedjelju, 14. veljače osvanuo nam je  dan s niskom temperaturom i za naše područje dosta izrazitom  burom. Očito je to djelovalo na svakoga. Na sv. misama prijepodne bilo je znato manje vjernika nego li inače. Na večernjoj sv. misi  sudjelovalo je veći broj vjernika, vjerojatno je među njima bilo i onih kojima je ujutro bilo prehladno misleći da će poslijepodne biti bolje. Međutim i poslije podne minusi su i dalje bili niski. No, bilo je više vjernika nego li prije podne.

Na sv. misi u 11 sati bilo je krštenje Luke Kranjčevića, drugog djeteta Marijana Kranjčevića i Kristine r. Borić. Kumovao je Stjepan Borić. 

U homiliji Župnik je govorio o temi "kako se mora ponašati čovjek koji oboli od gube"  a donosi ga se  u prvom čitanju iz Levitskog zakonika (13,1-2.45-46). Dočim evanđelje donosi Isusovo čudo ozdravljenja  bolesnog čovjeka od gube.

 Riječ je  o bolesti gube prema kojoj je se oboljelima propisivao posebni zakon ponašanja bolesnika ali i onih koji bi došli u "opasnost" da mu se približe.

U ovom slučaju bolesnik od gube, ali i sam Isus na svoj način su "prekršitelji" zakona. Gubavac zato što se približio Isusu, kleknuo je pred njega, a Isus zato  jer ga je dotakao govoreći mu "Budi čist".  Ovdje se očituje čistoća i jakost vjere gubavca. On govori: "Ako hoćeš, možeš me očistiti". On s druge strane kao da kaže "neka bude volja Božja". Podsjeća na Isusa u muci kada kaže: "Oče, ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež. Ali ne moja nego neka bude  Tvoja volja." Isus ovdje očituje Božju blizinu, samilost i milosrđe. Na to nas je pozvao  papa Franjo i danas u homiliji prije molitve "Anđeo Gospodnji" u Vatikanu.

Ova Božja milosrdnost posebno se očituje u sakramentu sv. ispovijedi. Svećenici ne osuđuju pokrnike već im dijele Božje milosrđe. No, time se oslobađaju i čiste. Obnavljaju djetinjstvo Božje u sebi. Tim ih osposobljavaju da budu u zajedništvu Isusova stola i euharistije.               

Brojač posjete:
110293
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016