ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
III. korizmena nedjelja u župnoj crkvi - Otočac

Ovo je gledajući vremenski sredina korizmenog vremena. Vjerujemo da je većina naših ljudi svijesna posebnosti ovoga vremena. 

U tijeku 40 dana pripremamo se na proslavu Vazmenog otajstva. Taj broj je znak raspoznavanja mnogih biblijskih događanja.

On nas poziva prije svega na puninu Božje objave u Isusovom djelovanju, njegovoj muci, smrti i Uskrsnuću.

To Otajstvo slavimo  sa svakom Euharistijskom žrtvom - sv. misom. No, da bi to svijesnije i odgovornije slavili potrebno je u jednom dijelu crkvene godine - korizme, posebno to proživjeti i obnoviti svoj kršćanski život postom, molitvom i milosrdnom ljubavlju.

Kao i obično prva sv. misa u 9 sati bila je najbolje posjećena. Vjeroučenici su pod vodstvom č.s. Ljubomire predmolili pobožnost križnog puta. Dječji zbor je pod vodstvom gđe Gabrijele skladno predvodio pjevanje. Tako isto, makar manjim brojem pjevača predvodio je Župni zbor pjevanje u 11 sati pod vodstvom prof. Branke Bernardi. Križni Put je predvodio g. Ivan Gomerčić.

Na večernjoj misi prisustvovali su zaručnici koji s  današnjim danom završili pohađanje Tečaja o braku. Oni su pridonijeli da i večernja misa bude dobro posjećena. Pjevanje je predvodio zbor mladih "Trinitas" uz pratnju na sintisajzeru Anamarije Jurković i s gitarom Darija Košćak. 

Župnik je u homilijama tumačio pročitane biblijske tekstove današnje nedjelje. A posebno je istaknuo prvo čitanje iz Knjige Izlaska gdje se donosi tekst "Deset božjih zapovijedi" te evanđelje po Ivanu (2,13 - 35) gdje Isus na osobito žustri  način tjera  trgovce i mjenjače iz hrama, upozoravajući ih da od kuće Njegova oca ne prave kuću trgovačku. Isus usput najavljuje svoju muku i smrt izjavljujući: "Razvalite ovaj hram i ja ću ga za tri dana sagraditi" On misli na hram svoja tijela. Oni će ga "ubiti - razvaliti" no, po Uskrsnuću on će ga izgraditi. I apostoli će to shvatiti tek poslije Uskrsnuća da je to tada Isus mislio reći. Isus je Bog i on je Božja prisutnost. Hram je tamo gdje je on. On je mjesto susreta čovjeka s Bogom. Isus je Hram. On je ovim nastupom u hramu najavio uspostavljanje novog mjesta Božje prisutnosti. On je Emanuel - s nama Bog. No, Židovi ga zbog zauzetosti oko obavljanja "svetih poslova" nisu kao takvog prepoznali. Mi se posebno u korizmi trebamo potruditi prepoznati Isusa u Euharistiji. Tamo gdje je Euharistija tamo je Isus - tamo je Božja prisutnost - Božji hram. Tamo je Crkva. Tamo je Otajstvo Isusova života i prisutnosti. Zato je i nedjelja posebno važna.

Ove godine, točnije 3. ožujka navršilo se 1700 godina kako je car Konstantin Veliki odredio posebnim ediktom da nedjelja bude neradna. Europa je mogla dati kulturu i svu europsku uljudbu zahvaljujući blagotvornom postignuću neradne nedjelje. "Jer nedjelja je tu radi čovjeka", napisao je Njemački Savez za neradnu nedjelju. A njemački liječnik Albert Schweitzer (1875 -1965) je napisao: "Kad tvoja duša nema nedjelje, uvenut će".

Brojač posjete:
116863
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016