ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
IV. korizmena nedjelja - Sv. mise u župnoj crkvi Otočac

I danas smo slavili tri Sv. mise u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Otočcu.

Najavljivano je pogoršanje vremena. Izgleda da se dio redovitih sudionika nedjeljnih misa i prestrašio te ih ovaj put nije bilo. U svakom slučaju danas je bio manji broj vjernika na svim misama. Za večernju nije iznenađujuće jer je obilan snijeg  padao  neposredno prije i u tijeku čitave mise. 

Pobožnost križnog puta bila je prije sv. mise u 9 i prije mise u  11 sati. Pjevali su redoviti pjevači pod vodstvom Branke Bernardi i Gabrijele Degoricija, a navečer pod vodstvom Anamarije Jurković.U tijeku večernje mise u gradu, pa i u crkvi nestalo je struje. To se dogodilo dok se čitalo evanđelje. Pa se dalje moralo nastaviti uz pomoć Marinele Marić koja je osvjetljavala  mobitelom da se može čitati. Tako mobitel može imati višenamjensku upotrebu.

U homilijama Župnik je tumačio "noćni" susret Isusa i Nikodema. Isus je i ovaj put kao i u drugim slučajevima koristio susret da dade pouku koja je puno veća nego li je Nikodem mogao i pitati. On svoj govor povezuje s događajem iz pustinje kad je Mojsije u pustinji gdje su zmije ujedale narod podigao zmiju na stup, te tko god je s vjerom pogledao u tu zmiju ozdravio bi. Očito je ovdje da Isus govori o uzvišenju na Križ po kojem će spasiti čovječanstvo - Novi narod.

Medicina traži i nalazi lijekove za razne bolesti. Liječenje je nužno, potrebno i pohvalno. I mi se moramo liječititi. Danas je vrlo aktuelno na svjetskoj razini da se traže lijekovi. No, potrebno je  liječiti čovjeka cjelovito. Isus nam posebno govori o postu i molitvi. Istaknuo je njihovu važnost. Izričito govori da se samo tako mogu pobijediti zli duhovi s kojima se i danas treba boriti.

Isus je i milosrdni Samarijanac koji se spušta na zemlju i liječi bolesno čovječanstvo. Šalje apostole da izgone zloduhe i liječe svaku bolest i nemoć. Liječenje je bitni dio kršćanstva. Mnogi crkveni redovi i ustanove nastale su u duhu ovog Isusovog poslanja. Čitavo kršćanstvo je jedna velika akcija spašavanja i liječenja, ali ne samo tijela nego i duše. Krajnje izliječenje proizvodi samo Božja ljubav. Isus je na sebe preuzeo grijehe svijeta. "On je naše boli na sebe uzeo, njegovom se modricom izliječismo". Križ je onaj gorući grm iz Mojsijeve pustinje. Na križu su razjašnjene sve Isusove prispodobe, kao što su: svjetlo svijeta, sol zemlje, kvasac u tijestu, pšenično zrno, marljivi sijač, dobri pastir, otac izgubljenog sina, zaručnik, gospodar svadbe i dr. Isus na križu vrhunac je svake objave i on svemu daje smisao.

Brojač posjete:
116889
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016