ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Sv. Josipa u Dubravi - prva misa nakon preuređenja i adaptacije kapelice

Danas, 19.ožujka u kapelici Sv. Josipa zaručnika BDM na groblju u Dubravi slavila se sv. misa povodom blagdana Sv. Josipa.

Ovo je prva misa na blagdan sv. Josipa nakon preuređenja i adaptacije kapelice. Sv. misu je predvodio župnik mons. Tomislav Šporčić. Sv. Josip je zaštitnik Opće Crkve, nerođene djece, očeva, emigranata, umirućih, trudnica itd.  Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.

Utječući se Sv. Josipu  se kao "zaštitniku sretne smrti", ova misa se slavila za pokojne svećenike Otočkoga dekanata, čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u kriptu kapele, te za pokojnu č. s. Slavku, Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Sestra Slavka usnula je u Gospodinu na današnji blagdan Sv. Josipa. Zadnjih godina službovala je u Samostanu Sv. Josipa u Otočcu. Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila im. Počivali u miru Božjem.

U homiliji župnik je govorio o liku sv. Josipa, kao oslonca i vodiča u vremenima krize. Istaknuo je kako na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2020., papa Franjo je uputio Apostolsko pismo "Očevim srcem" (Patris corde) i otvorio "Godinu sv. Josipa" povodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa "zaštitnikom Crkve", što je učinio papa Pio IX. (1870.).  Godina sv. Josipa trajat će do 8.prosinca 2021. Apostolska pokorničarna je objavila i mogućnost dobivanja potpunog oprosta od vremenitih kazni tijekom cijele godine, ne propustite te milosti, kako osobnom molitvom i pobožnošću u čast sv. josipa, tako i zajedničkom molitvom blagoslova i oprosta iz bogate riznice blaga koje nam je Krist zaslužio, a s njime toliko osobito Božji ugodnici i zaslužni sveci poput sv. Josipa. Sv. Josip je "skromni stolar, Marijin zaručnik, pravedan i uvijek spreman vršiti volju Božju" (papa Franjo).

Osim toga, papa piše kako je sv. Josip "izvanredna osoba koja je toliko bliska našem ljudskom iskustvu", dodaje kako ga je na to razmišljanje posebno potakla pandemija, tijekom koje smo usred krize iskusili dobrotu tolikih ljudi, kao npr. liječnika, medicinskih sestara i tehničara, zaposlenika u trgovinama, volontera, svećenika, redovnika i mnogih drugih. Oni svakoga dana pokazuju strpljivost, ulijevaju nadu i šire suodgovornost. Posebice ističe očeve, majke, djedove, bake i učitelje, koji svojim malim i svakodnevnim gestama pokazuju djeci kako se suočavati i nositi s krizom. A u sv. Josipu, koji je "čovjek diskretne i skrovite prisutnosti", svatko može "naći zagovornika, vodiča i oslonac u vremenima teškoće i problema". Stoga, njemu koji je proglašen "zaštitnikom Crkve" kao i svima koji su nam blizu u kušnjama, dugujemo riječi priznanja i zahvalnosti.

Na kraju ovog misnog slavlja okupljeni vjernici su se zajedno sa župnikom fotografirali za uspomenu na prvu sv. misu u obnovljenoj kapelici sv. Josipa. Za ovu prigodnu župnik je koristio novu misnicu na lik sv. Josipa koja je dar gđe. Milke Drvenkar iz Podravine. Gđa. Milka je za ovu prigodu darovala misnicu na lik sv. Josipa, te još dvije misnice u crvenoj i ljubičastoj boji, kao i oltarnike za oltar sv. Josipa u istoimenoj kapelici. Srdačno joj se zahvaljujemo, te ju kao i sve naše župljanje preporučamo u zagovor sv. Josipa, da nam on bude oslonac i vodič u ovim vremenima.

 

Brojač posjete:
116912
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016