ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Cvjetnica u Otočcu i Dabru

Na Cvjetnicu smo u Otočcu slavili tri sv. mise. Prije sv. misa bila je svečanost blagoslova grančica i na prijepodnevnim misama bila je i kratka procesija. Tekst muke Isusove ove godine čitao se po evanđelisti Marku.

Muku smo na svim trim misama čitali po ulogama. Na prvoj misi čitali su vjeroučenici nižih razreda, a na drugoj misi čitali su kandidati  za svetu potvrdu te navečer članovi zbora mladih "Trinitas". Pjevanje su predvodili  Gabrijela Degoricija zajedno sa č.s. Ljubomira Lešić, Branka Bernardi i navečer Anamarija Jurković. Ulogu evanđeliste na prve dvije mise čitao je bogoslov Kristijan Pajdaković, a na večernjoj vjeroučitelj Dario Košćak.

U homiliji Župnik je naglasio dvije krajnje suprotnosti koje se događaju pri Isusovom ulaz u Jeruzalem. Mnoštvo koje kliče "Hosana" koje će brzo prijeći u suprotno izvikivanje: "Raspni ga" očituje ljudsku nestalnost i prevrtljivost. No, ono što je  najveći uzrok tome jest duhovna zaslijepljenost. Ona se očituje i u tome da se kliče Mesiji koji je po tvojoj vjeri, umišljenosti i oholosti. Mesiji koji bi trebao odgovarati tvojim željama. A ako to nije onda ćemo vikati "Raspni ga".

Kasnije će Isus doći pred Veliko vijeće i Velikog svećenika koji će mu postaviti izričito pitanje: Ti li si Krist sin Blagoslovljenog? Isus zna da ovaj neće povjerovati. Možda misli da će Isus odustati od te svoje tvrdnje. No, Isus nepokolebivo tvrdi: Ja jesam! Isto tako i Pilat će još provjeriti hoće li Isus i dalje tvrditi da je Kralj. Pa će pitati: Jesi li ti Kralj židovski. Isus jasno odgovara: Ti kažeš! Vrhunac muke jest svakako Isusova smrt na križu. Ali što se tiče plodova muke i smrti Isusove jest priznanje i svjedočanstvo poganina - stotnika koji je promatrao Isusovu smrt te je ispovijedio vjeru u Isusa govoreći: Ovaj čovjek zaista bijaše Sin Božji. To je i  najvažnije za svakoga od nas vjernika da budemo otvoreni svjetlu Božje milosti te budemo sposobni u Isusu uvijek prepoznati Sina Božjega, te ispovijedamo vjeru u Njega. To na osobiti način javno i u zajednici izražavamo  na sv. misi. 

Na misi u 11 sati bila je i svečanost krštenja Lovre Rončevića, sina Ivice Rončevića i Martine r. Burić. Kumovali su Goran i Dragana Podnar. Krštenje je moralo biti danas jer su se kumovi trebali drugi dan vraćati se u Švicarsku gdje su zaposleni.

Danas poslijepodne u 15 sati bila je sv. misa i u župi Sv. Mihovila u Dabru. Pjevanje je predvodio i pomagao u čitanju liturgijskih tekstova Kristijan Pajdaković.

Brojač posjete:
215302
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016