ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bogoslužja u Otočcu V. vazmene nedjelje

U nedjelju, 2. svibnja 2021. u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Otočcu slavili smo redovne tri sv. mise. Dobro posjećene bile su u 9 i 18,30 sati. U 11 sati redovito je manje. Danas je to bilo posebno vidljivo. U 9 sati sudjelovali su prvopričesnici, ali i članovi Dječjeg zbora "Anđeli" su složno i raspoloženo pjevali pod vodstvom  Gabrijele Degoricija i  č. s. Ljubomire Lešić.

U 11 sati  župni zbor uz pratnju na orguljama vodila je  Branka Bernardi. A na večernjoj su predvodili članovi zbora "Trinitas"- a, pod vodstvom Darija Košćaka.

Župnik je u homiliji tumačio evanđeoski tekst po Ivanu u kojem Isus govori da je on trs i mi loze. Za uvod u ovo tumačenje citirao je molitvu koju svećenik izgovara na misi kod prinošenja vina u kalež: "Blagoslovljen da si Gospodine, Bože svega svijeta, od tvoje darežljivosti primismo vino što ti ga prinosimo. Ono plod trsa i rada ruku čovječjih postat će nam piće duhovno". Ova molitva nam progovara kako je to vino nastalo. Ono je plod trsa i rada ruku čovječjih. Dakle vino nije plod samoga čovjeka. Ono pripada trsu, bez trsa čovjek ne bi mogao ništa načiniti. Ali ni sam trs nije dovoljan, nema vina bez čovjeka, bez njegovih ruku.  Tako vino ukazuje na dvojnost, kako svojega postojanja svega: sve je svoje, ali sve je i od drugoga. Sve je moje, ali sve je i od drugoga. Sve što imamo, pa i sam svoj "ego-ja" dar je od drugoga. Sv. Pavao će reći: "Što imaš da nisi primio? Ako si primio što se hvastaš kao da nisi primio" (Kor 4,7).

Isus je trs, a mi smo loze. Ne može biti vina - života vjere bez Trsa - Isusa. Ovo je samo poziv da ne možemo biti vjernici bez našespoznaje, slušanja i životne povezanosti s Isusom. On je taj koji daje svoj život za svoje ovce, kako smo slušali predprošle nedjelje.

Ljubav zahtjeva dvojnost. Isus sebe predstavlja kao onoga koji živi dvojnost. On sam u odnosu prema Bgou Ocu govori: "Moj nauk nije moj i sve moje Tvoje je. I Tvoje moje" (17,10). To je odnos savršene ljubavi. Prema Bogu prvenstveno i gotovo jedino možemo imatiodnos ljubavi. Ako Boga ljubimo onda nam ni Njegove zapovijedi nisu teške.

Brojač posjete:
215282
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016