ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Postavljen sat na tornju župne crkve Presvetoga Trojstva

U četvrtak, 6. svibnja 2021. završeni su radovi na postavljanju sata na župnoj crkvi u Otočcu. To je prvi put da se na ovaj toranja postavlja sat. Pri obnovi fasade ove crkve nakon bombardiranja u Domovinskom ratu 1991., na toranj su postavljene sa tri strane imitacije sata od limenih ploha i ugrađene u fasadu, vjerojatno radi ljepšeg izgleda samoga tornja. Vjerujem da je većina i samih mještana mislilo da postoji neki stari sat koji je više ne radi. Naglašavamo da na ovome tornju sata nikad nije bilo. Stoga je ovo povijesni datum za župu Otočac i posebno za župnu crkvu da je stvaro sat postavljen, 6. svibnja 2021. Sat otkucava od 6 do 22 sata.

Otkucava pune sate onoliko puta koliko je sat te svakih  četvrt sata jedanput, svakih pola sat dvaput i na tri četvrt sata triput.

Sat je postavila firma Elektro Bosilj iz Novog Marofa (Zastupništvo GRASSMAYR - Frankfurt). Cijena nabave i radova iznosila je 57. 475,00 kn + trošak dopreme i rada s dizalicom  5.000,00 kn. Sve je financirao Grad Otočac.

Može se misliti da danas nije tako nužno postavljati satove na toranj jer svi ljudi imaju sat na ruci. No, unatoč toga otkucavnje nas podsjeća na vrijeme s kojim je vrlo važno računati. To otkucavnje dolazi s tornja crkve. Crkva nas poziva na molitvu tri puta dnevno.

Ono poziva i na zajedništvo rada i molitve, na odgovornost pred Bogom i ljudima.

U početku je zvono u kršćanskoj zajednici zvalo na bogoslužje, a ka­snije je počelo pratiti i obred, te s vremenom najavljivati blagdane, obilježavati dne­vno protjecanje vremena, kraj radnog tjedna, slaviti vjenčanja, oplakivati smrti, upozoravati na opa­snosti poput požara, oluja ili vojnih napada, itd., da bi od XIV. stoljeća zvona u Belgiji i Nizozemskoj postala i glazbeni instrument – karijon, čija se melodija pretvara u zvučne ukrase i slike.

Satis N. Coleman u svojoj opsežnoj studiji o zvonima piše: Začudna, silovita glazba vibrirajućeg metala! Kako samo pristaje da je taj magični simbol iz njedara zemlje oduvijek bio glasnik i podsjetnik ljudima širom svijeta, da ih uzbunjuje, saziva ili plaši, ali i razveseljava, tješi i nadahnjuje! Zvona su uvijek s nama, i zvone u svim važnim događajima kroz koje prolazimo od kolijevke pa do groba. (Nova Akropola)

Blagoslovna molitva 1047. iz katoličkog obreda:

Bože! Tvoj je glas u svanuće svijeta odjeknuo u čovjekovim ušima da ga pozove u božansko zajedništvo, te ga pouči o neizrecivim tajnama i uputi na put spasenje... Daj da svi tvoji vjernici na glas ovog zvona svoja srca uprave prema tebi.

Brojač posjete:
112028
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016