ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svetkovina Duhova u Otočcu

Prije ove svetkovine od blagdana Gospodnjeg Uzašašća pa do Duhova  u našoj župnoj crkvi molili  smo devetnicu s vjernicima okupljenima na molitvi krunice  i sv. misi. Na ovoj pobožnosti  redovito je sudjelovalo jedan dio kandidata koji se pripremaju  za prvu Sv. Pričest. Oni su pod misom i predvodili pjevanje pod vodstvom s. Ljubomire Lešić.

Na svetkovinu Duhova slavili smo tri mise. Ovaj put najviše je sudjelovalo vjernika na misi u 11 sati. Naime, na ovu misu smo pozvali krizmanike, njihove roditelje, a bio je i jedan dio kumova.

Od svakog krizmanika nazočio je od roditelja bar po jedno. Poslije sv. Mise s njima  i krizmanicima  smo dogovorili sve detalje za svečanost same krizme. Taj program dali smo roditeljima i pisanim načinom.

Ove godine Imamo 35 krizmanika. Svi završavaju osmi razred osnovne škole. Priprema za krizmu kao i za Prvu pričest ove godine bila je otežana ali i manjkava radi epidemioloških mjera i ograničenja. Stoga smo imali u zadnje vrijeme jače nadoknade u župnim katehezama. Nešto je ipak nadoknađeno. No, ostaje na njima ali i na roditeljima i svima nama da učvršćujemo i razvijamo ono  što je započeto.

Na kraju jučerašnjeg susreta krizmanici su predali svoje pismene radove o temi središnjeg i vrlo važnog biblijskog i vjerničkog pojma - riječi: Pasha. Svi su to uredno i prema svojim mogućnostima napisali. Na sve tri mise pjevanje su predvodili redoviti pjevači.

Župnik je u homilijama govorio o svetkovini Duhova kao rođendanu Crkve. A u tumačenju  posebno je tumačio znakovitost vjetra, ognja i jezika. Jer u Djelima apostolskim stoji napisano kako je Duh Sveti sišao nad apostole i prvu zajednicu tako da su najprije čuli kao da puše silan vjetar, a onda je na svakoga od njih sišao Duh sveti u obliku ognjenih jezika.

Prvo je potrebno  reći da Duh Sveti dolazi  odozgor, dolazi iznenada i nepredviđeno. Slika Duha i slika vjetra se ne vidi, ali se vide njihovi učinci. Vjetar je snaga koja pokreće i pročišćava. Zatim Duh je prikazan kao mnoštvo ognjenih jezika koji se spuštaju na ljude

Navedena pojava zahvaća najprije ljude u kući, a onda i u gradu u kojem se nalazi mnoštvo različitih naroda i različitih jezika.

Iz svega možemo zaključiti da je Isusov Duh zapravo velika snaga Božje ljubavi koja poput ognja otvara i pročišćuje ljude da se mogu razumjeti, da mogu jedan s drugim živjeti i da mogu činiti zdravu životnu zajednicu. Duh Sveti vodi Crkvu i stoga vjerujemo u jednu. svetu i katoličku Crkvu.

U nastavku donosimo pismene upute roditeljima i krizmanicima za svečanost krizme.

Dragi roditelji i krizmanici!

Ovaj tjedan pred svečanost Sv. Potvrde imamo ovakav program:

U utorak i srijedu doći ćete na redovni župni vjeronauk u 16 sati kako ste dolazili srijedom i četvrtkom.  Nakon vjeronauka neka svaka grupa dođe u dvoranu po haljinu koja je predviđena za svečanost krizme. A ovaj četvrtak doći ćete svi zajedno na večernju sv. Misu te nakon mise probati obred krizme.  

Roditelji i kumovi doći će u petak u 17,30 na pokorničko bogoslužje i ispovijed. Taj dan neka roditelji usput donesu predviđenu taksu koja je predviđena od strane biskupije za svakog krizmanika. Prema biskupijskoj odredbi za svakog krizmanika daje se 30 kn za biskupiju; 50 kn za župu kojoj se pripada. Svaki krizmanik dobiva „Uspomenu na krizmu“ i uz to  također kao spomen knjigu „Katekizam Katoličke Crkve“ – Kompendij.

Ovu važnu knjigu potrebno je imati u svakoj kršćanskoj kući, posebno mladi. To je i najbolji spomen na svečanost Sv. Potvrde. To je i najljepša čestitka koju upućuje župnik u ime svih župljana. 

Uspomenu  s prigodnom slikom i katekizmom dijelimo s većim popustom = 30 kn. Prema tome sve zajedno predviđeno je da se dade 110 kn. Katekizam će svaki krizmanik primiti u nedjelju poslije sv. Mise.

Krizmanici će doći na susret i s predstavnikom biskupije – s mons. Marinkom Miličevićem u subotu u 9 sati, a nakon toga ostat će na ispovijedi. 

Za zajedničke fotografije imat ćemo službenog fotografa. Osobno  fotografiranje neka bude samo nakon svečanosti, bilo u crkvi ili pred crkvom. 

U nedjelju neka krizmanici sa svojim kumovima budu pripremljeni u dvorištu župnog stana u 10,45 sati. Haljine (toge) od  krizme sami krizmanici predat će na svetkovinu Tijelova nakon svečane sv. mise i procesije koja će početi u 10 sati. Tada ćemo im podijeliti i  „Uspomene na krizmu“. 

U nadi da će sve to biti na slavu Božju i duhovnu korist svakom krizmaniku i njihovim obiteljima i našoj župnoj zajednici svima zahvaljujem i pozdravljam!

                                                                                    

Mons. Tomislav Šporčić, župnik 

 

Otočac, 23. svibnja 2021.

 

Brojač posjete:
192738
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016