ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u Otočcu
U nedjelju, 30. svibnja 2021. godine na svetkovinu Presvetoga Trojstva koje je zaštitnik župe o Otočcu,
bila je i svečanost podjeljivanja sakramenat Sv. Potvrde/Krizme.
Svečanost je predvodio biskup gospićko - senjski mons. Zdenko Križić. A suslavili su još vlč. g. Mišel Grgurić, kancelar biskupije, Mile Rajković, Anđelko Kaćunko, Jure Ladišić te domaćin, župnik i dekan otočki mons. Tomislav  Šporčić. S ceremonijama je koordinirao preč. Grgurić zajedno s bogoslovom Kristijanom Pajdakovićem. Pjevanje je animirao župni zbor "Sv. Cecilija" pod vodstvom i pratnjom s orguljama prof. Branke Bernardi. Slavlje je prenosio i Hrvatski Radio Otočac.
 
Ulazna procesija s krizmanicima i kumovima krenula je iz župnog dvorišta, preko Gačanskog parka i na glavni ulaz do svetišta i prvih klupa u crkvi. Na ulazu skladno je odjekivala pjesma od mnogih grla "Dođi Duše Presveti".
Slijedili su pozdravi: Župnika domaćina i predstavnika krizmanika Lare Noć. Župnik je istaknuo dvostruko slavlje, i to svetkovinu Presvetoga Trojstva i Krizmu. Svečanost krizme na najbolji način ističe i veličinu i važnost svetkovine koja se proslavlja u kršćanskom svijetu, a u Otočcu posebno jer je crkva posvećena istoj istini vjere. Pozdravljajući biskupa naglasio je kako je biskup na čelu jedinstva mjesne crkve. On okuplja i predsjeda jedinstvu Crkve te mjesnu Crkvu povezuje sa svom Crkvom. Stoga je dolazak biskupa u župnu zajednicu, posebno povezano s ovakvim slavljima osobiti i važan događaj.
 
Krizmanica Lara je zahvalila roditeljima, župniku i vjeroučiteljima, posebno Tini Košćak,  na poukama a vjeronauku u školi i župi.
Posebno je izrazila želju i molitvu da im preko Biskupa Duh Sveti udijeli svoje darove, te u čitavom životu bude  neizbrisiv Njegov pečat vjere i ljubavi. Oni su potrebni molitve sviju, počevši od roditelja, svećenika ali i biskupa. Lara je na kraju pozdrava predala Biskupu buket cvijeća.
 
U homiliji Biskup je istaknuo životno svjedočenje prave vjere u jednoga Boga koji je u tri osobe. Tu vjeru treba živjeti u svim fazama svoga života. Često smo u napasti da prije prihvatimo lažne vrednote, one su nam lakše. Pa i oni koji ne vjeruju kao da bolje uspijevaju nego oni koji su vjerni. Stalo se ponavlja ono pitanje koje je Sv. Ilija postavio svome narodu: Hoćete li prihvatit boga bala ili Jahvu. Mladima se osobito danas nude  različite ponude koje im mogu biti više prihvatljive i ugodnije. Stoga je potrebna i pouka i molitva.
 
Slijedila je ispovijest vjere s pitanjima i odgovorima. Krizmanici su jasno i složno na pitanja odgovarali. Zatim je biskup izgovarao molitvu  za  sedam darova Duha Svetoga.  Nakon toga dolazilo se pred biskupa u pratnji kumova. Sve je teklo u najboljem redu kako je to bilo i predviđeno. Na prikazanje ministranti su donosili do biskupa misne darove predvođeni s ministrantom - krizmanikom  Filipom Bukovcem. Na pričešćivanje krizmanici su ponovno išli kod biskupa istim redom kao i na krizmu. Drugi su se pričešćivali u lađi crkve. Pred kraj mise krizmanike je pozdravila, čestitala i  posebno zahvalila Biskupu, Župniku i vjeroučiteljima u ime roditelja gđa Božica Žubrinić. Ona je posebno istaknula nezamjenjivu ulogu roditelja u odgoju i poučavanju mladih, ali i njihovoj nemoć da sami bez pomoći drugih to učine, posebno bez svećenika i biskupa. Preporučila je roditelje u molitve biskupu i svim drugima. Zaželja je Biskupu duha mudrosti i jakosti u vršenju odgovorne službe u povjerenomu Božjem narodu.
 
Župnik s kratkim oglasima te zahvalom sudionicima u liturgiji, posebno svećenicima, pjevačima, ministrantima i čitačima na kraju je zamolio Biskupa za blagoslov. Ručak za biskupa i svećenike bio je u župnom stanu a priredili su ga Marija i Petar Kranjčević.
 
 
PS: Galeriju slika sa krizme možete skinuti i preuzeti sa FB stranice Župe Otočac
Brojač posjete:
216167
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016