ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava XIV. nedjelje kroz godinu u župi Otočac

U nedjelju, 4. srpnja 2021., slavili smo dvije dopodnevne sv. mise, po ljetnom rasporedu. Tako je prva misa bila u 8,30 s a druga u 10 s. Prva misa redovito bude bolje posjećena, tako je bilo i ove nedjelje. Vikend nam je donio kišu, što je došlo kao pravo osvježenje nakon dužeg perioda visokih temperatura koje su sezale i do 38 Celzijevih stupnjeva.

Mise je predvodio župnik, a pjevanje redovite pjevačke grupe sa svojim voditeljima. 

U homiliji Župnik govori na temu misnih čitanja i evanđelja po Marku, "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju".

Moderno vrijeme puno je duhovnih vođa i učitelja, bilo sa istoka ili sa zapada. Međutim, tko je prorok Božji i kakvo je njegovo djelovanje saznajemo iz objavljene Božje riječi zapisane U Svetome pismu. Današnja čitanja govore o napetostima koje prorok Božji treba izdržati u svome životu ako želi da njegova propovijed drugima doista bude smjerokaz u njihovim životima. 

Prva grupa napetosti jesu napetosti koje u prorokovom životu dolaze  izvana, sa strane drugih ljudi. Budući da je prorok duboko ukorijenjen u Božjim riječima i prodahnut Božjim Duhom, postoje ljudi koji se i jednome i drugome protive, jer njihov život posjeduje drugačije frekvencije od onih na kojima titra Božja riječ.  Oni nemaju vjere i smeta im upravo čovjek vjere.  Prvo čitanje iz Knjige proroka Ezekiela opisuje Ezekiela kao onoga u kojeg ulazi Duh Božji, zatim ga postavlja na noge, te on čuje glas koji mu govori. Ovom tehnikom opisivanja želi se reći da sve ono što će slijediti jest posljedica Božjega djelovanja te se kasnije prorokovo propovijedanje narodu nalazi upravo na tom tragu  Božjega nadahnuća, a ne hirovitog i sumnjivog prorokovog ponašanja. Ipak, sam Bog govori proroku da ga šalje k narodu odmetničkom. 

Druga grupa napetosti nisu više izvanjske, nego mnogo više unutarnje napetosti što ih prorok i moderni svećenik proživljava u vlastitom životu. O njima nam svjedoči apostol Pavao u drugom čitanju iz Druge poslanice Korinćanima kada govori o "trnu u tijelu" što ga udara, da se ne bi uzoholio, radi uzvišenih objava što ih je primio. Prorok Amos bio je uzgajatelj divljih smokava, a ne proročki sin i želio je izbjeći svoje poslanje. Prorok Izaija osjeća vlastitu grešnost i nedostatak za ono što mu Bog namjenjuje kao poslanje. Mojsije je bio sporog govora i želi prepustiti svoju službu drugome. Prorok Jeremija ispričavao se pred Gospodinom da je još dijete, to jest premlad i da ne umije govoriti narodu.  

U takvim trenucima mnogi se svećenici i moderni proroci obeshrabre, kao i kad je apostol pavao bio u sličnoj situaciji  kad je triput molio Gospodina da odstupi od njega. Pavao je dobio odgovor: "Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje." Upravo je ovo odgovor i svima nama.

 

Brojač posjete:
215953
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016