ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Gospe Žalosne na Fortici - Otočac
U srijedu, 15. rujna 2021. proslavili smo spomendan Gospe Žalosne na Fortici iznad Otočca.
U 17 sati počeli smo pobožnošću Križnog Puta. Predvodio je Župnik s više prisutnih vjernika. Tako su postaje čitali vjeroučitelj Dario Košćak i bogoslov Kristijan Pajdaković koji je ujedno vodio i pjevanje. Tekst  Križnog Puta čitali smo mons. Angela Comastrija. Taj tekst se molio  u Rimskom Koloseumu na Veliki petak, 2006., kojeg je predvodio papa Benedikt XVI. Tema ovog Križnog Puta je obitelj. U nijednom hrvatskom križnom putu nije toliko jasno i sadržano  naglašena obitelj. Prijevod na hrvatskom izdala je izdavačka kuća "Verubm" Split 2007.
 
Nakon pobožnosti Križnog puta slavili smo misu na otvorenom  pred kapelicom Gospe Žalosne. U homiliji je Župnik je naglasio jedinstvenost ove kapelice i lokaliteta na kojem se ona nalazi. Citirao je papu Franju koji je istog ovog dana slavio završnu misu u Šaštini  u crkvi Gospe Žalosne u Slovačkoj.  Osim toga neveo je i način kako je to poznati propovjednik prošlog stoljeća u Americi Fulton Sheen uspoređivao Sedam žalosti BD Marije sa sedam blaženstva koja je Isus izrekao na brdu Taboru.
 
Križni Put na Fortici  koji je izgrađen i u cijelosti postavljen  svečano je blagoslovljen 3. srpnja 2008. godine. Svečanost je vodio biskup mons. dr. Mile Bogović, u zajedništvu s župnikom i generalnom vikarom mons. Tomislavom Šporčićem, mons. Milom Čančarom, župnikom senjskim, vlč. Jurom Ladišićem i drugima. Svečanosti je prisustvovao tadašnji direktor Gospodarske komore Nadan Vidošević. Od tada do danas, a nadamo se i u budućnosti Fortica sa svojom kapelicom i križnim putem okuplja pobožni narod ali poziva i sve druge naše vjernike Otočca i Gacke doline da molitveno hodočaste na ovo brdo.  
 
Na kraju ove svečanosti župnik je blagoslovio već svima poznate krunice Sedmice. Krunice su posvećene Gospi žalosnoj. Moleći na svako zrno (ukupno ih je sedam) Zdravo Mariju častimo po jednu  Marijinu žalost. Uputstva za molitvu ove krunice nalaze se poleđini kartončića sa slikom oltara iz kapelice Gospe Žalosne. Preporučamo u Majčin zagovor sve naše župljane.
 
Brojač posjete:
220195
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016