ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslva XXV. nedjelje kroz godinu

U nedjelju,19. rujna 2021. kad je po liturgijskom kalendaru bila XXV. nedjelja kroz godinu, u župama Gospićko-senjske biskupije trebalo je proslaviti Katehetsko-vjeronaučnu nedjelju.

Naš biskup je odredio da se te nedjelje izreknu misli iz poruke predsjednika Katehetskog vijeća HBK mons. Đure Hranića te se vjeručenike, ali posebno njihove roditelje i sve župljane potakne na vjeronaučno-katehetske susrete i pouku u vjeri. Mi u Otočcu smo uzeli ovu nedjelju kao pripremnu za Katehetsku koju bi proslavili iduće nedjelje, 26. rujna. 

U tom vidu smo pozvali roditelje i vjeroučenike u dvije grupe da dođu na misu. Prva grupa od I. - VI. razreda vjeroučenici sa svojim roditeljima u 9 sati, a vjeroučenici sa svojima u 11 sati.  Jedni i drugi su nas lijepo poslušali, te možemo reći

da je samo mali dio onih koji to nisu učinili. Na kraju mise svim prisutnim roditeljima udijeli smo formulare za prijavu sudjelovanja njihove djece na katehetskim susretima. Iduće nedjelje to će predati. U subotu, 25. rujna, u 10 sati vjeroučenici od IV. - VIII. razreda doći će na Pokorničko bogoslužje i ispovijedanje. 

Župnik je u homiliji tumačio nedjeljno evanđelje u kojem isus govori o svojoj muci i smrti, a apostoli u isto vrijeme, međusobno raspravljaju tko će biti prvi. Kad Isus apostole priupita što su raspravljali, oni umukoše. Isus je znao o čemu su govorili, zato ih je pozvao nasamo, sjeo pred njih, da ih kao učitelj pouči. Isusova poruka je kratka i sažeta: "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj." Isus postavlja posred njih dijete, uzima ga u svoje naručje i grli ga.  U tadašnje vrijeme djeca nisu imala nikakav društveni položaj. Svi su drugi bili važniji. Isus daje status najveće časti onome koji je posljednji. Prvo postaje posljednje, i posljednje prvo. Nemoćno postaje moćno. Neugledno postaje ugledno. Nevažni ljudi postaju važnima. Isus svoje učenike ne poučava samo svojom riječju, nego i djelom - primjerom vlastitoga ponašanja. 

Poučavati se u kršćanskoj vjeri znači i prihvaćati Isusov način života i ponašanja. Učenje, posebno župnog vjeronauka je više učenje prakse kršćanskog života, negoli samo nekog intelektualnog znanja. U tom smislu svima nam treba neprestana pouka i vježba. Treba to djeci, ali i roditeljima. 

Na misi u 11 sati bilo je i krštenje Adriama Markovića, prvog djeteta Tomislava Markovića i Sandre r. Dasović. Kumovao je Antonio Dasović. Čestitamo roditeljima i rodbini!

 

 

Brojač posjete:
220157
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016