ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Sv. Mihovila Arkanđela u župi Dabar

U srijedu, 29. rujna 2021. u župi istoimenog svetog Mihaela Arkanđela proslavili smo zaštitnika župe i župne crkve. Svečana misa služena je u 11 sati, a misu je predvodio i propovijedao župnik brinjski vlč. Josip Tomljanović, uz koncelebraciju još pet svećenika, i to: vlč. Mile Rajkovića, župnika iz Švice, vlč. Stipe Zebe, župnika

Krasna i Kutereva, vlč. Andrije Kekića, župnika Sinca, Ramljana, Čanka i Vrhovina, vlč. Jure Ladišića, voditelja Društva slabovidnih i domaćina, župnika Dabra i Otočca te otočkog dekana mons. Tomislava Šporčića. Pjevanje je predvodio uz pratnju na orguljama  bogoslov g. Kristijan Pajdaković. Liturgijska čitanja pročitale su Anamarija Jurković i Antonia Marić.

Sudionici na misi bili su prije svega oni koji još uvijek žive u Dabru, ali veći dio je bio onih koji su došli s raznih strana.

Najbolje se to izrazilo ulaznom pjesmom koja glasi "Od sva se četiri vjetra Crkva sabire sveta". Među ostalima sudjelovao je i gradonačelnik Otočca g. Goran Bukovac sa suradnicima.

U homiliji, vlč. Tomljanović je prije svega istaknuo istinu da su anđeli i arkanđeli oni koji vrše volju Božju. Oni su duhovna bića. Mi ih ne vidimo svojim tjelesnim očima. No, i oni imaju razum i slobodnu volju. Mogu reći Bogu DA! I zato su dobri anđeli. No, postoje i oni koji su rekli NE! Zato su postali zli anđeli. I oni kao takvi neprestano vode borbu protiv dobra gdje god se ono činilo. Borbu pod vodstvom velikog zmaja. Sv. Mihael čije ime - riječ označava "Tko je kao Bog" bori se protiv zloga. Na kraju On je pobjednik. Sv. Ivan u knjizi Otkrivenja (12, 7-12 a) gleda i spominje svu ljudsku povijest u slici velikog i odlučnog rata. Sv. Mihael je nazvan "velikim" knezom koji predvodi taj rat. Bez obzira na današnju fantastiku, nama vjernicima Objava otkriva da nismo jedina razumna bića Božjega stvorenja. Postoji svijet bića  koji su od samog početka povezani s ljudskom sudbinom, s ljudskim spasenjem. Oni su Božji glasnici i ljudima.

Nakon svečanosti u crkvi, mještani su nastavili proslavu u svojim domovima sa gostima koji su pristigli sa raznih strana lijepe naše, pa i iz inozemstva. Svećenike u pratnji Gradonačelnika i suradnika u svome domu ugostila je gospođa Katarina Šebalj zajedno s župnikom mons. Tomislavom Šporčićem. Sa svojom kćerkom Ankicom i sinom Perom, kao i prethodnih godina, gđa. Katarina  priredila je svečani ručak. U vrlo ugodnom i raspoloženom društvu gosti su uživali. Vrijeme druženja su iskoristili za planiranje raznih kako pastoralnih, tako i drugih društvenih, kulturnih događanja. Prepričavale su se razne anegdote, a našao se i pokoji vic. Gospođi Katarini i njenoj obitelji se srdačno zahvaljujemo. Nakon čašćenja se pošlo za obvezama, svatko za svojim. Tako je vlč. Andrija Kekić pošao u Ramljane gdje se također kao patron župe slavi sv. Mihael Arkanđeo, dok su vlč.g.Josip Tomljanović, Jure Ladišić i Mile Rajković pošli na slavlje sv. Mihovila u Vratnik, ondje ih je ugostio domaćin i župnik, fra Jure Marčinković. 

Čestitamo svim župljanima u našem dekanatu, a i u biskupiji, čije župe za svog zaštitnika slave sv. Mihaela Arkanđela. Preporučamo ih u zagovor sv. Mihaela Arkanđela i molimo jedni za druge njegov moćni zagovor.

 

Brojač posjete:
220086
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016