ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava XXIX. nedjelje kroz godinu u župi Otočac

U nedjelju, 17. listopada 2021. godine, u župi Presvetoga Trojstva Otočac slavili smo svete mise po uobičajenom rasporedu.

Sv. misa u 9 sati, kako to inače biva, bila je više posjećena. U misi su sudjelovali vjeroučenici od I. do VI. razreda zajedno sa svojim roditeljima. Na misi je pjevao dječji zbor "Anđeli" pod vodstvom gđe. Gabrijele Degoricija. Na sv. misi u 11 sati bilo je vrlo svečano. Pjevanje je predvodio župni zbor v. Cecilija uz vodstvo s. Ljubomire Lešić. Uz okupljene vjeroučenike, naše kandidate za krizmu i njihove roditelje, na misi je sudjelovao veći dio rodbine i gostiju djevojčice Petre Rogić koja se krstila. Petra Rogić je drugo dijete Valentina i Valentine r. Matasić iz Prozora. Kumovao je Šimun Kostelac. Čestitamo roditeljima, kumu i rodbini.

U homiliji župnik se osvrnu na samo evanđelje te naglasio kako je svaki vjernik kršćanin prije svega pozvan na poslanje. U tom smislu Isus je pozvao najprije dvanaestoricu, koje je usput poučavao i pripremao. Apostoli, iako su se bili odazvali, previše su ostali kod svojih razmišljanja i stavova. Tako će dvojica izabranih apostola već na samome početku pokazati da je njihov hod za Isusom shvaćen krivo. Isusa posebno mole da ih on u svome kraljevstvu postavi jednoga s lijeva drugoga zdesna (Ivan i Jakov, Zebedejevi sinovi). To će isto jednom drugom zgodom Isusa moliti i njihova majka. Kad su druga desetorica čula što ova dvojica Isusa traže, počeli su se gnjeviti. Iz ovoga je vidljivo da su i svi drugi apostoli željeli za sebe ono što su ova dvojica prije njih naglas tražili. To pokazuje kako se nije dovoljno odazvati na Isusov poziv, nego kako ostvarivati taj poziv. Nije dovoljno ići s Isusom, nego je puno potrebnije biti poput Isusa, živjeti kao Isus. Isus redovito naše želje, sklonosti, postavlja naglavce. To je mogli bismo reći evanđeoski apsurd, kojeg nam je Isus darovao. Živi onaj koji umire. Glavni je onaj koji služi. Prvi je onaj koji je posljednji. A tko žrtvuje svoj život taj će, kako nam to svjedoči današnje prvo čitanje, vidjeti svoje potomstvo. Ovo je put koji se ne uči preko svečanosti u obavljanju obreda, jednom svečanošću, nego ga se uči cijeli život.

 

 

Brojač posjete:
220148
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016