ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Božić u župi Presvetoga Trojstva u Otočcu i župi Sv. Mihovila u Dabru

U župnoj crkvi u Otočcu slavili smo dvije mise. Bilo je to u 9 i 11 sati. Redovito je misa u 9 bolje posjećena. No, ovaj put je to ipak bila misa u 11 sati. Razumljivo je to, jer veći dio vjernika bio je na polnoćkama. Stoga je ujutro trebalo više odmarati.

Božićno Otajstvo je tiho i svečano. Pjevali su redoviti pjevači. Župni zbor je za ovu priliku posebno pripremio pjevanje svečanog Aleluja. Nakon mise u 11 sati, članovi župnog zbora pošli su već po tradicionalnom običaju na kratko počašćenje u župni stan kad im je župnik, a i pjevači njemu, svečano čestitali Božić. Kako pjevači, tako i ministranti nastojali su danas posebno pripremljeno izvršiti svoje uloge. U to vidu  posebno se zauzimao vjeroučitelj Dario Košćak i bogoslov Kristijan Pajdaković. 

Župnik je u homilijama  imao u vidu evanđelje po sv. Ivanu koje je na osibiti način karakteristično. A to je proslov evanđelja gdje se kaže: "U početku bijače Riječ i Riječ bijaše kod Boga i Bog bijaše Riječ. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa". 

Ivan govoreći u ovom odlomku o Božjem svjetlu koje ljudima daje život, pretpostavlja da postoji golema tama u koju je uronjen ljudski život i koja dominira na sceni ljudske povijesti. I ta pogubna tama guta ljudske živote. Možda bi netko pomislio da Ivan širi pesimizam i mračnjaštvo u svijetu oko sebe. S druge strane može se pomisliti da Ivan širi oko sebe netrpeljivost i isključivost. No, to bismo i mogli pomisliti kad bi zaista mogli naći neko drugo spasenje i životno uporište. No, Isusovo svjetlo obasjava naš život spoznajom Boga živoga. Svjetlost njegova sjaja posvjetljuje naše životne pute, utkano je u naše biće i ne dopustimo sebi život bez njega, jer bez njega i sami smo uskraćeni za naše životno svjetlo. Bez njega se gasi i svjetljika našega života koja nema dovoljno ulja, niti žara ni sjaja, ako se odvoji od ovog spasonosnog svjetla. Jer Krist Gospodin je svjetlo naše svijesti i savjesti. Oduprimo se tami i djamo se prosvijetlili ovim svjetlom koje nam je došlo i zasjalo nam, jer samo u njegovu sjaju možemo vidjeti svoj put sve do vječnosti.

U Dabru je služena sv. misa u 14,30 sati. Unatoč jakoj kiši i prohladnom vremenu okupio se lijepi broj vjernika koji su prije mise molili krunicu, pobožno i skladno pjevali pod vodstvom bogoslova Kristijana Pajdakovića i slušali Božju Riječ i njeno tumačenje.

 

Brojač posjete:
204024
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016