Zanimljivosti iz hodočašća u sv.Zemlju
1.Vožnja lađom po Galilejskom moru - genezaretskom Jezeru.

Vrlo zanimljivo i doživljajno bila je vožnja lađom po Galilejskom moru slušajući tekstove iz sv. Pisma Novog zavjeta o raznim događajima koji su se ovdje događali, kao što je poziv apostola, Isusovo čudo utihne oluje na moru, čudesni ulov riba i drugo.


2.Fotografija s rijeke Jordana

Na rijeci Jordanu obnovili smo svoja krsna obećanja, poškropili se vodom iz ove Rijeke, poneki su u svojim bočicama uzeli vode za Hrvatsku, a mnogi su htjeli i stati svojim nogama u sv. rijeku.
Misa uz neposrednu blizinu dvorane posljednje večere završnog dana hodočašća


3. U četvrtak, 17. veljače o.g. zadnjeg dana boravka u sv. Zemlji služili smo sv. Misu u kapelici koja je samo 5-6 metara dalje od prostora posljednje večere. Na misi su sudjelovali svi hodočasnici. Misu je predvodio mons. Tomislav Šporčić a propovijedao je prof. dr. Ivan Šporčić


4. Svjetsko čudo - Petra u Jordanu.

Posebnost našeg hodočašća bila je u tome što smo prva dva i pol dana bili u Jordanu, a najveća zanimljivost bilo je razgledavanje Petre - stijena koje se s jedne i druge strane dižu "u nebo" gdje su nekad živjeli Nabatijci, kasnije su preseljeni na posebno područje kako bi ove stijene bile uređene i pristupačne za turiste. To nazivaju svjetskim čudom. Zaista doći u Jordan a to ne vidjeti bila bi velika šteta.


5. Crkva MARIJINA POHOĐENJA U Ain Karemu

U dvorištu crkve Marijina Pohođenja u Ain Kaaremu na okolnim zidovima okvireni su tekstovi "Veliča" na raznim jezicima svijeta. Među ostalim postoji uokviren "Veliča" i na hrvatskom jeziku. Tako je u crkvi Ivana Krstitelja također uokviren tekst "Blagoslovljen Bog Izraelov" te u crkvi Očenaša na Maslinskom brdu i tekst "Očenaša"


6. U jednom dijelu P e t r e - svjetsko čudo u Jordanu

Ovo je jedna grobnica u stijenama Petre u Jordanu


7. Maslinski vrt (Getzemani)

Mnogi su iskoristili priliku fotografirati se uz stoljetne masline u Maslinskom vrtu - neke su, kažu, iz Isusova vremena.
U Nazaretu pred baziliko Gospodinova Navještenja


8. Od 1969, u Nazaretu je posvećena bazilka Gospodinova

Navještenja za koju se osobito zalagao Papa Pavao VI. To je najveća katolička crkva u svetoj zemlji i općenito na Bliskom Istoku. U njezinoj kripti nalazi se kućica Bl. Dj: Marije gdje je došao Anđeo Gabrijel najaviti joj da će biti Majka Isusova i gdje je ona odgovorila: Evo, službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj Riječi.


9.Veliki grad sa svim suvremenim sadržajima je Haifa. Urođen, pun flore i faune u podnožju brda Karmel. To je danas najvažnija luka Izraela., te važno trgovačko središte. Tu ima svoje sjedište i muslimanska sekta koja se temelji na hinduističkim načelima. Oni imaju svoj tzv Bahai hram - predivan perzijski vrt , poznat kao Bahai vrt, a u središtu vrta je hram koji ima pozlaćenu kupolu.
Brojač posjete:
219226
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016