ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Letna Stipanja u Kompolju
Danas 21. kolovoza u Kompolju, župi Otočkog dekanata, svečano je proslavljen blagdan sv. Stjepana ugarskog ili letna Stipanja, kako ju zovu u ovom kraju.

Danas je i službeno upravljanje župom preuzeo novi župnik Kompolja i Brloga don.Anđelko Kaćunko, popularni don.Blog. Misno slavlje predvodio je don.Anđelko Kaćunko u suslavlju s vlč.Milom Rajković bivšim župnikom Kompolja i Brloga a sada župnikom Švice.

U svojoj homiliji don.Anđelko je kazao:
Dragi vjernici, danas u Španjolskoj završava veliko kršćansko zborovanje pod nazivom Svjetski dan mladih, a započelo je u Madridu prije 5 dana. Geslo toga susreta je Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni vjerom! Oči cijeloga svijeta uprte su u papu Benedikta. Čim je došao u madridsku zračnu luku rekao je: "Ovdje sam kako bih se susreo s tisućama mladih iz cijeloga svijeta, s katolicima, s onima koje zanima Krist ili su u potrazi za istinom koja životu daje pravi smisao." Zatim je Papa istaknuo da dolazi kao Petrov nasljednik kako bi sve utvrdio u vjeri, živeći nekoliko dana velike pastoralne aktivnosti u naviještanju da je Isus Krist Put, Istina i Život!
Tim je riječima Papa istaknuo bitnu poruku današnjega evanđelja: ponovio je odgovor na temeljno pitanje Tko je Isus Krist? i posvijestio nam da nitko pred tim pitanjem ne može ostati ravnodušan. Uz to, Papa je potvrdio da je i on nasljednik Sv. Petra, kojega je Isus postavio za temeljac svojoj Crkvi!
Bitno je, dakle, u tim riječima - i u onome što je rekao Petar, i u onome što je potvrdio Isus, kao i u ovome što govori papa Benedikt: Crkva je graditelj Božjega kraljevstva na zemlji, Ona je božanska ustanova, a Papa je Kristov namjesnik i nasljednik Sv. Petra, prvoga pape!
Dakle, Papa danas ponavlja ono što je Sv. Petar odmah na početku svoga propovijedanja javno rekao da osim Isusa Krista "nema uistinu po nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti"!

Eto, dragi prijatelji, u tu je istinu čvrsto povjerovao i Stjepan – na mađarskom Istvan – kojega danas slavimo. Prisjetimo se kratko povijesti: rođen je Ostrogonu, vjerojatno 975. godine, kao sin vojvode Gejze. Stjepanov otac Gejza, već se bio iz političkih razloga, kao prvak svoje zemlje, otvorio kršćanskom Zapadu. Stjepan je god. 995. oženio bavarsku princezu Gizelu, sestru njemačkoga cara Henrika II, također sveca. To mu je pomoglo da se učvrsti politički, ali također da u burnim prilikama u svome narodu izvrši svoju povijesnu misiju: Stjepan se u tadašnjim previranjima potpuno priklonio Zapadu tj. Papi. On mu je poslao krunu kojom je na Božić 1000.g. okrunjen za kralja. Tako je u Ugarskoj udario temelje državnosti i učvrstio temelje Katoličke crkve. Postao je u svome narodu i kralj i apostol, jer je Mađarsku konačno priveo kršćanstvu.
A budući da je Hrvatska od početka 12. st. bila u sastavu s ugarskim kraljevstvom, Sv. Stjepan Kralj od tada je jako štovan i u našem narodu, a posvećena mu je i zagrebačka katedrala (zato je i Matoš napisao pjesmu s naslovom Pri svetomu kralju…)!
Sv. Stjepan je na koncu svoga života svoju kraljevinu posvetio Majci Božjoj.
Njegovo pismo sinu Emeriku (Mirku) najbolje pokazuje kakav je to čovjek bio - da nije bez razloga postavljen za kralja i da nije nimalo slučajno proglašen svetim. Evo dio iz toga pisma:
"U prvom redu zapovijedam, savjetujem i preporučujem, predragi sine, ako želiš osvjetlati kraljevsku krunu, da katoličku i apostolsku vjeru čuvaš takvim marom i brigom ter budeš za uzor svim podložnicima koje ti dade Bog. Nek te po zasluzi svi crkveni ljudi nazivaju pravim mužem kršćanske vjeroispovijedi. Bez toga, znaj sigurno, niti si kršćanin niti sin Crkve. Jer u kraljevskom dvoru, nakon vjere, na drugom se mjestu nalazi Crkva, koju je zasijala najprije naša glava, to jest Krist. Kasnije su je presađivali i snažno gradili njegovi udovi, to jest apostoli i sveti oci… U našoj je kraljevini, predragi sine, (ona) još mlada i nova. Zato su joj potrebni budniji i bistriji čuvari, da tvoja nemarnost, lijenost i nebriga ne bi razorila i uništila dobro koje nam je, nezasluženo, udijelila božanska blagost" (itd.).
To je pismo također najznačajnije književno djelo iz tadašnje Ugarske. Nazivaju ga "ogledalom za knezove".
Braćo i sestre, u napasti smo u tim riječima, koje je napisao jedan vladar, jedan pastir, čuti poruku našim ili europskim političarima. Ali ja ih najprije primjenjujem na sebe, jer me Gospodin postavio ne za kralja Gacke doline, nego za pastira ove župe, a to znači za onoga tko će služiti svojoj braći tako da duhovno rastu u Kraljevstvu Božjem ovdje na zemlji.

No, braćo i sestre, te riječi Sv. Stjepana Kralja upućene su svima nama, tj. vama! Naime, po sakramentu sv. Krštenja Bog je svima nama povjerio ključeve svoga Kraljevstva. Dakle, dao nam je veliku odgovornost, jer bitno poslanje, glavna zadaća svakoga kršćanina je - svetost! A to traži veliku mudrost. Međutim, u ludosti ovoga vremena u kojemu mi živimo - najteže je biti kršćanin, jer sve oko nas odvraća nas od toga. Čitava kultura slobodnog vremena, tj. industrija zabave danas je usmjerena protiv Evanđelja, estrada ruši Deset zapovijedi, filmovi uništavaju naravni moral, a televizija (posebno tzv. "pobožnim" sapunicama) to sve zajedno zakopava duboko da nestane iz javnosti - kao što su vojnici ondašnjega globalnog rimskog carstva mrtvoga Isusa stavili u zapečaćen grob misleći da su ga se riješili za vijeke vjekova! No on je uskrsnuo, i evo već 21 stoljeće svojim Evanđeljem oduševljava milijune diljem svijeta - posebno mlade ljude!
Isus Krist je oduševio i Stjepana Kralja koncem 10. stoljeća, jednako kao i stotine tisuća mladih koji se u Madridu druže s papom Benediktom, koji je također oduševljen Isusom Kristom. Zato papa mlade podsjeća, baš kao što je i Sv. Stjepan poučavao svoga sina, ali i nas danas ovdje, da je Isus Krist jedini Spasitelj, jer sam je rekao: Ja sam Put, Istina i Život!


Na kraju misnog slavlja pridružio se i mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik te bivši privremeni upravitelj župa Kompolje i Brlog.

Mons.Šporčić okupljenim vjernicima predstavio je don.Kaćunka, te kazao kako je izvršena primopredaja župe. Isti je govorio o dosadašnjim započetim akcijama i planovima uređenja župe.

Na kraju euharistijskog slavlja don.Kaćunko se zahvalio svim predhodnim župnicima, te biskupu mons.dr.Mili Bogoviću što mu je povjerio župu na upravljanje, djelatnicima medija koji su danas u velikom broju popratili prvu misu don.Kaćunka u Kompolju te kazao da nije ovo “red carpet ” i da nemamo crveni tepih ali da je Crkva ispunjena do posljednjeg mjesta i da ga to raduje.
Nisam se iskazao kao graditelj i obnovitelj župa, ali sam puno radio na duhovnoj obnovi u župama i to ću sa zadovoljstvom raditi i dalje, a uz pomoć župljana obnoviti ćemo i ovu župnu Crkvu – kazao je don.Anđelko.

Don.Kaćunko posebno se zahvalio mladima VIS Angelus iz župe Gospić koji su animirali današnje euharistijsko slavlje, te najavio oproštajnu misu od vjernika u Gospiću za slijedeću nedjelju.

Župljani Kompolja priredili su narodno veselje uz jela na roštilju, lovački kotlić te muziku u znak dobrodošlice novom župniku.
Brojač posjete:
264892
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016